Bicentenáriumi megemlékezést tartott az El Salvador-i konzulátus

Hírek2021. szept. 16.Növekedés.hu

A budapesti El Salvador-i konzulátus diplomáciai eseményen emlékezett meg a közép-amerikai ország függetlenné válásának 200. évfordulójáról. A bicentenáriumi ünnepségen több mint negyvenen vettek részt, köztük számos Budapestre akkreditált nagykövet és konzul. A diplomáciai testületet a doyen és Budapestre érkezett bécsi nagykövetség vezetője képviselte.

A 7 milliós lakosú El Salvador idén ünnepli függetlenségének 200. évfordulóját. A közép-amerikai ország a 16. században a Spanyol Birodalom fennhatósága alá került, uralmuk egészen az 1800-as évek elejéig tartott. Ekkor indultak el a helyi elit vezetésével a függetlenségi mozgalmak, amelyek felerősödéshez hozzájárult a spanyol korona erejének gyengülése is.

Sokévnyi háborúskodás után a spanyol vezetők megadták magukat, és 1821. szeptember 15-én – azaz épp 200 esztendeje – írták alá a Közép-Amerikai Függetlenségi Nyilatkozatot. Ezen dokumentum hatására szabadulhatott fel a spanyol uralom alól Guatemala, Mexico, Nicaragua és Salvador is.

El Salvador kis mérete ellenére hagyományosan mezőgazdasági ország, és bár a szolgáltató szektor a múlt században nagyon megerősödött, a két legfontosabb mezőgazdasági termék, a kávé és kakaóbab továbbra is fontos exporttermék maradt.  

Julia Villatoro El Salvador kijelölt nagykövete és Bölcs Ádám tiszteletbeli konzul

Az első salvadori konzulátus 1925-ben nyílt meg hazánkban, a konzul, Zombory István egészen 1940-ig töltötte be a pozíciót, majd hosszú kihagyás után 2018-tól Bölcs Ádám vállalta a tisztséget.

Keveset tudunk egymás kultúrájáról, történelméről, ezért is éreztem fontosnak ezt a megemlékezést. Bízom benne, hogy bár földrajzilag távol vagyunk, társadalmi és gazdasági vonalon közeledhet a két ország, nem beszélve a kereskedelmi kapcsolatokról, amiben bőven van potenciál

– mondta el Bölcs Ádám, tiszteletbeli konzul, a budapesti megemlékezés főszervezője.