Börtönbe megy a volt francia belügyminiszter, Sarkozy bizalmasa

Hírek2021. dec. 13.MTI - Venczel Katalin, Párizs

Megkezdte kedden börtönbüntetésének letöltését Claude Guéant volt francia belügyminiszter, akit még 2017-ben ítéltek el egy sikkasztási ügyben. Nicolas Sarkozy volt államfő egykori legfőbb bizalmasa az első olyan volt francia kormánytag, aki börtönbe vonult.

A 76 éves volt politikus a párizsi La Santé fegyházban a mai napon megkezdte a büntetése letöltését - tudatta a párizsi ügyészség.

A volt belügyminisztert közpénz elsikkasztásának bűnrészessége miatt egy év letöltendő és egy év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte 2017 januárban a párizsi fellebbviteli bíróság.

Claude Guéant ellen - aki Sarkozy kabinetfőnöke volt annak belügyminisztersége idején (2002-2004), mielőtt 2007-ben elnökké választották - négy másik személlyel együtt emeltek vádat. Az ügyészség szerint a volt kabinetfőnök a rendőri vezetők tudtával a nyomozásokra fordítható összegek egy részéből önmagának és kollégáinak prémiumokat fizetett ki készpénzben.

A legfelsőbb bíróság 2017-ben megerősítette a 2015 novemberében hozott elsőfokú ítéletet, amely a volt kabinetfőnököt a szabadságvesztésen kívül 75 ezer euró pénzbírság megfizetésére is kötelezte, s öt évre eltiltotta minden állami funkciótól.

A volt politikus elvileg feltételes szabadlábon tölthette le a büntetését. A párizsi fellebbviteli bíróság novemberben azonban a felfüggesztett szabadságvesztésből három hónapot és a letöltendő szabadságvesztés feltételes szabadlábon töltéséből hat hónapot letöltendő szabadságvesztésre változtatott, miután Claude Guéant nem fizette be a pénzbüntetés előírt részletét. Az ex-politikust ezért kilenc hónapra elzárták.

Ügyvédje, Philippe Bouchez El-Ghozi jelezte, hogy indítványozni fogja ügyfele börtönbüntetésének módosítását.

"Fizeti, amit bír fizetni, havi 3 ezer eurót, nincs dugipénze, így nem tud többet fizetni, és ennek ellenére úgy döntöttek, hogy börtönbe küldik" - mondta a védő az AFP francia hírügynökségnek.

Claude Guéant a belügyminisztériumból az elnöki hivatalba is követte Sarkozyt, sőt a hivatal vezetője lett a jobboldal 2007-es választási győzelmét követően, majd 2011-ben az államfő őt nevezte ki belügyminiszternek. Utóbbi tisztséget 2012 májusáig, Sarkozy választási vereségéig töltötte be.

Guéant ellen több más ügyben is folyik eljárás. Vádlott abban a perben, amely Nicolas Sarkozy volt francia államfőnek a 2007-es győztes elnökválasztási kampányához Moammer Kadhafi néhai líbiai vezetőtől érkezett állítólagos anyagi támogatása ügyében folyik, valamint érintett az Elysée-palota által 2007-2008-ban túlszámlázott közvélemény-kutatások miatt indított eljárásban is.