Brutális dugók várhatók az utakon

Hírek2022. szept. 7.Növekedés.hu

Jelentősen megnövekedett az autók mennyisége idehaza - írja a VG.

Olyan gyorsan nő az autók száma Magyarországon, amit képtelenség fejlesztésekkel utolérni – mondta a VG Podcastnak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályának vezetője. Pécsi Norbert szerint 

míg húsz évvel ezelőtt 2,4 millió személyautó koptatta az aszfaltot Magyarországon, 2020-ra ez az adat átlépte a 4 milliót.

A helyzetet az is jól illusztrálja, hogy néhány év alatt a budapesti lakosság 10 százaléka a várost körülvevő agglomerációba költözött. Pécsi Norbert szerint az iskolakezdéskor a forgalom átlagosan 20-30 százalékkal nő az összes magyarországi úton, a bekötő utakon pedig megsokszorozódik az autók mennyisége – írja a lap.

Az ország a forgalom eloszlása szempontjából is vízfejű. A forgalomszámlálások segítségével jól látni, hogy a főváros körüli, de az agglomeráción kívül eső autópályaszakaszok messze a legforgalmasabbak.

Így tehát a Tatabánya, Székesfehérvár, Dunaújváros, Kecskemét, Eger által alkotott képzeletbeli körön belül igazán nagy az autók mennyisége, az M0-s nyugati része pedig messze a legforgalmasabb gyorsforgalmi út Magyarországon.

A forgalom mennyiségi eltérését az is jól illusztrálja, hogy egy Pest megyei öt számjegyű mellékút terheltsége egyezik meg a Kecskemétet Békéscsabával összekötő 44-es út forgalmával.

Pécsi Norbert szerint az iskolaév elindulása önmagában is sok esetben stresszt okoz, most még fontosabb, hogy a sofőrök időben elinduljanak, és használják a navigációs szoftvereket, illetve körültekintően vezessenek – írja a cikk.