Brutális harci erejű katonai naszádok lepték el az áradó Tiszát

Hírek2024. feb. 22.Növekedés.hu

A megújuló Magyar Honvédség újonnan vásárolt szárazföldi harckocsijai és lövegjei után vízi járművekkel is gazdagítja eszközállományát. Katonáink hamarosan két felújított SOC-R típusú folyami naszádot vehetnek használatba. Megérkezésükig megegyező típusú naszádokkal tartanak magyar-amerikai közös tréninget a szentesi 4. számú vízi gyakorlótéren februárban. - írja a Honvédelem.hu

Az MH vitéz Bertalan Árpád 1. Különleges Műveleti Dandár és az amerikai Special Boat Team 22 kijelölt állománya Szentesen, február 21-én délelőtt, áradás idején szállt vízre - írja a Honvédelem.hu

A hömpölygő Tisza nem könnyítette meg a közel kéthetes kiképzést teljesítő katonák dolgát, a hamarosan honvédségi állományba kerülő SOC-R (Special Operation Craft-Riverine) naszádokon mégis izgatottan végeztek gyakorlatokat a magyar katonák, együttműködve az amerikai kiképzőkkel.
A jármű tekintélyt parancsoló mérete és teljesítménye a laikus szem számára is nyilvánvaló. A gyakorlatozó honvédek megelégedve emlegették a platform fordulékonysága ellenére és a magas sebesség mellett is biztosan őrzött stabilitását, irányíthatóságát.

A vízsugár hajtóművel ellátott eszköz könnyedén gyorsul, manőverezik és mindössze pár másodperc alatt képes 50 kilométer/óra sebességről lefékezni és megállni.


Ezt a hajót a vietnámi háború tapasztalatai alapján fejlesztették. Tíz tonnás, nagyjából 10 és fél méter hosszú páncélozott alumínium teste 880 lőerővel hasít vízen, végsebessége 70-80 kilométer/óra. Emellett kivételes tűzerővel rendelkezik, összesen öt fegyverállvánnyal látták el.

– ecsetelte Virágos-Kis Sándor alezredes, a különleges műveleti dandár harctámogató osztagának osztagparancsnoka.
A Magyar Honvédség két SOC-R típusú folyami naszádot vásárolt, melyek felújításukat követően egy donációban kapott harmadik hajóval együtt kerülnek majd állományba.

Digitális jellemzőik megfelelnek a modern high-tech hadsereg követelményeinek, hiszen fejlett híradóeszközökkel felszerelt és a továbbiakban hőkamerával bővíthető eszközökről van szó.

A különleges harcerővel bíró járművek legénységi beosztásainak feltöltése már korábban elkezdődött, a szentesi nem az első, bár látványos állomása volt a több lépcsős felkészülésnek.
Mire a SOC-R honvédségi állományba kerül, a különleges műveleti dandár harctámogató osztag mozgástámogató szakaszán belül felállított folyami naszád csoport tagjai tapasztaltan szállhatnak vízre vele – említette büszkén a szentesi gyakorlaton Antal László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség főnöke és Krezinger Attila ezredes, az MH Összhaderőnemi Különleges Műveleti Parancsnokság parancsnoka.

Ebben a felkészülésben, a SOC-R kezelőszemélyzeti oktatásában vállal fontos szerepet a tengerentúlról érkező Special Boat Team 22 állománya. A több szakaszban végzett nemzetközi tréningen lépésről lépésre adják át tudásukat a katonáinknak. Antal László dandártábornok és Krezinger Attila ezredes régi ismerősként fogadta az amerikai alakulatot, akikkel a magyar különlegesek azonnali reakciót igénylő harcérintkezéseket, elsősorban tűz alatti kiemelést végeztek a Tiszán.


A kiképzés két hete során katonáink a naszád kezelését, karbantartását, üzembehelyezését, általános hibaelhárítást, valamint éjjel és nappal egyaránt végrehajtandó harcászati mozzanatokat gyakorolnak. Utóbbinak legfontosabb eleme a különleges műveleti csoportok kirakása, kiemelése akár tűzharc közben

– foglalta össze Virágos-Kis Sándor alezredes a kiképzés legfontosabb részeit.