Csökkent az építőipar termelése - Magas bázis és a megrendelés mérséklődése is ok

Hírek2022. aug. 15.MTI

Júniusban az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 8,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Az építményfőcsoportok termelése közül az épületek építéséé 4,8, az egyéb építményeké 11,7 százalékkal csökkent - ismertette a Központi Statisztikai Hivatal. Elemzők szerint a csökkenés oka a magas bázis.

Az előző havihoz mérve 5,2 százalékkal alacsonyabb volt az építőipar szezonálisan és munkanaphatással kiigazított termelése. 

 

Az építőipari ágazatok közül az épületek építésében 6,3, az egyéb építmények építésében 15,9 százalékkal csökkent a termelés. A speciális szaképítés termelése 4,3 százalékkal esett vissza.

Az első fél évben az építőipari termelés 7,0 százalékkal haladta meg a múlt év azonos időszakáét.

A megkötött új szerződések volumene a tavaly júniusi bázisnál 27,8 százalékkal kisebb volt, ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 37,0, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 11,1 százalékkal esett vissza. Az építőipari vállalkozások június végi szerződésállománya 1,2 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. Az épületek építésére vonatkozó szerződések volumene 10,9 százalékkal csökkent, az egyéb építményeké 10,4 százalékkal nőtt.

A KSH jelentése szerint a második negyedévben az építőipar termelői árai - egyes építőanyagok jelentős drágulása miatt - az előző év azonos időszakához viszonyítva 25,0 százalékkal, az előző negyedévhez képest 7,6 százalékkal nőttek. Éves összevetésben az épületek építésében és a legnagyobb súlyú speciális szaképítésben hasonló mértékben, 27,7 és 27,2, az egyéb építmények építése terén pedig 19,0 százalékkal nőttek az árak.

Az építőipar termelésének júniusi csökkenése a 2021-es magas bázissal magyarázható, amely kihat a második fél év számaira, de az építőipar húzóágazat marad, éves növekedése az idén csaknem 7 százalékos lesz az MTI-nek nyilatkozó elemzők szerint.

Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke elmondta: 2022-ben húzóágazat marad az építőipar, amelynek a termelési értéke éves szinten körülbelül 5500 milliárd forint lesz.  Hozzátette: a júniusban éves szinten mért 8,1 százalékos csökkenés az előző évi nagyon magas bázissal magyarázható.

Regős Gábor, a Makronóm Intézet szakmai vezetője kommentárja szerint a júniusi építőipari adat negatív meglepetést jelent: az előző havi kedvező adatok után az ágazat teljesítménye mind havi, mind éves alapon csökkent. Megjegyezte, hogy az éves alapú 8,1 százalékos visszaesésben szerepet játszott a magas bázisidőszaki adat is.

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője közölte: várakozásuk szerint az idén csaknem 7 százalékos lehet az iparág bővülése. A folyamatban lévő lakossági építkezési és felújítási megrendeléstömeg még elegendő volument biztosít, amit a háztartások energetikai (napelem, hőszivattyú, hőszigetelés) beruházásai is támogathatnak - tette hozzá.