Csökkentek az ipari árak az előző hónaphoz képest

Hírek2023. máj. 31.MTI

2023. áprilisban az ipari termelői árak átlagosan 15,9 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 41,9, az exportértékesítéséi 3,3 százalékkal nőttek - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az eltérő mértékű áremelkedést elsősorban az okozta, hogy az - alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő - energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek - jegyezte meg a KSH.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,5, az exportértékesítésiek 2,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 2,0 százalékkal mérséklődtek.

Áprilisában a 2022. áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai átlagosan 41,9 százalékkal nőttek, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 14,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) - részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében - 110 százalékos volt a drágulás. Az élelmiszeripar értékesítési árai 29,9 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 54,5, a beruházási javakat gyártókban 9,0, a fogyasztási cikkeket gyártókban 25,2 százalékkal emelkedtek az árak.

Az ipari exportértékesítési árak 3,3 százalékkal nőttek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 7,0 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 20,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak.

Január-áprilisban a 2022. január-áprilisihoz képest a belföldi értékesítés árai 51,8, az exportértékesítéséi 12,0 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 25,0 százalékkal emelkedtek.