Csökkentek az ipari árak az előző hónaphoz képest

Hírek2023. jún. 30.MTI

Az idén májusban az ipari termelői árak átlagosan 11,2 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest. A belföldi értékesítés árai 36,5 százalékkal nőttek, az exportértékesítéséi 1,1 százalékkal mérséklődtek. A nagy eltérést elsősorban az okozta, hogy az - alapvetően hazai piacra termelő, azon belül nagy súlyt képviselő - energiaipar belföldi értékesítési árai jóval meghaladták az egy évvel korábbit, miközben az exportárai már csökkentek - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken az MTI-vel.

Az ipari termelői árak növekedésében az alapanyagok drágulása és az előállítási költségek emelkedése is szerepet játszott - tette hozzá a KSH.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 2,0, az exportértékesítésiek 1,4 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak összességében 1,6 százalékkal mérséklődtek.

A belföldi értékesítésen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 9,3, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) - részben a hatósági ár szabályozásának módosításai következtében - 103 százalékos volt a drágulás májusban a 2022. májusihoz képest. Az élelmiszeripar értékesítési árai 24,7 százalékkal emelkedtek.

Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 47,6, a beruházási javakat gyártókban 6,6, a fogyasztási cikkeket gyártókban 22,0 százalékkal emelkedtek az árak éves szinten.

Az ipari exportértékesítésen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2 százalékkal magasabbak, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 29,7 százalékkal alacsonyabbak voltak az árak a tavaly májusihoz viszonyítva.

Az év első öt hónapjában a belföldi értékesítés árai 48,8, az exportértékesítéséi 9,4 százalékkal voltak magasabbak, így az ipari termelői árak összességében 22,3 százalékkal emelkedtek a 2022. január-májusihoz képest.