Csúnya esés a tőzsdéken, 100 dollár felett az olaj ára

Hírek2022. feb. 24.Sz.A.

Ma reggel jelentős eséssel reagáltak a távol-keleti tőzsdék arra, hogy Oroszország megtámadta Ukrajnát. Az olaj ára több mingt hat százalékkal emelkedett.

A távol-keleti tőzsdéken zuhantak az árfolyamok ma reggel: a vezető tőzsdeindexek két-három százalék körüli mínuszba kerültek.

Tegnap az észak-amerikai vezető tőzsdék is jelentős veszteséggel zártak, az SandP index közel 2 százalékot esett, a technológiai részvényeket jegyző Nasdaq pedig 2,5 százalékos mínusszal zárt.

A nyersolaj ára jelentősen, több mint 6 százalékkal emelkedett, a Brent átlépte a 100 dolláros hordónkénti árat. Az utóbbi egy hónapban az orosz-ukrán feszültség kiéleződése miatt 12 százalékkal emelkedett a WTI nyersolaj ára.

A WTI nyersolaj jegyzése 98 dollár közelébe drágult. Ilyen magas értéket utoljára a 2014-es krími háború idején regisztráltak.

Oroszország a világ második legnagyobb nyersolaj exportőre Szaúd-Arábia után, a földgáz-kivitel tekintetében pedig világelső.

Az orosz rubel közel 9 százalékot vesztett értékéből, a moszkvai tőzsdén ma nem lesz kereskedés. 

A kockázatkerülő hangulatban dominál az eladói nyomás, ami a dollárt erősíti. A piacok márciusban már kamatemelésre számítanak a Fedtől, az amerikai infláció ugyanis 40 éve nem látott magasságba, 7,4 százalékra emelkedett.

Az arany ára az elmúlt 24 órában 1,8 százalékkal nőtt, az euró pedig közel egy százalékot vesztett értékéből.

A forint ma reggel átlépte a 366-ös euró/forint szintet, egy amerikai dollárért pedig 325,8 forintot kellett adni.

A piaci turbulencia során a kriptodevizák ára is csökkent.