David Cameron: A brit fegyverszállítások leállítása a Hamászt erősítené

Hírek2024. máj. 12.MTI

David Cameron brit külügyminiszter szerint az Izrael elleni brit fegyverszállítási tilalom a Gázai övezetet uraló Hamász terrorszervezetet segítené.

Cameron a BBC brit közszolgálati televízió politikai magazinműsorában kijelentette: Nagy-Britannia nem támogatja a gázai Rafah elleni nagyszabású izraeli hadműveletet, amíg Izraelnek nincsenek kidolgozott tervei a helyi lakosság biztonságba helyezésére, illetve menedék, élelmiszer és gyógyszerek biztosítására a civilek számára.

Arra a kérdésre, hogy Joe Biden amerikai elnökhöz hasonlóan a brit kormány is leállítaná-e az Izraelbe irányuló fegyverszállításokat, Cameron azt mondta: ebből a szempontból az Egyesült Államok és Nagy-Britannia teljesen különböző helyzetben van, az amerikaiak ugyanis hatalmas mennyiségű fegyvert szállítanak Izraelnek, a brit export ugyanakkor az izraeli fegyvervásárlások nem egészen egy százalékát teszi ki.

Cameron szerint

az Izraelbe irányuló brit fegyverszállítások leállítása a Hamászt erősítené, és csökkentené a megállapodás esélyét az iszlamista szervezet által túsznak elhurcolt izraeliek szabadon engedéséről.

Hangsúlyozta továbbá: eddig is többször kifejtette azt az álláspontját, hogy London nem tartja kielégítőnek a gázai lakosság humanitárius segélyezésében kifejtett eddigi izraeli erőfeszítéseket.

Cameron szerint ugyanakkor "nem lenne bölcs döntés", ha a brit hadsereg szárazföldi alakulatokat vezényelne a Gázai övezetbe a segélyszállítmányok eljuttatásának elősegítésére, mivel ez azzal a kockázattal járna, hogy a brit katonák támadások célpontjává válhatnának. Ugyanebből az okból nem küldenek az amerikaiak sem katonákat Gázába - tette hozzá.
Nagy-Britannia légi úton eddig 110 tonna, szárazföldön több mint kétezer tonna élelmiszersegélyt juttatott be a Gázai övezetbe.