Donald Trump nyeri a választást a magyarok szerint

Hírek2020. okt. 26.Növekedés.hu

Többek között ez derült ki a Lounge Group egyedülálló kutatásából, amelyet párhuzamosan készítettek az USA-ban és Magyarországon a november 3-i amerikai elnökválasztás kapcsán. Máris eláruljuk, hogy a magyarok hány százaléka várja Donald Trump győzelmét, valamint mennyien gondolják úgy, hogy még Barack Obama az amerikai elnök.

A világsajtó egyre hangosabb a közelgő amerikai elnökválasztástól, ahol Donald Trump republikánus elnök és Joe Biden demokrata jelölt között zajlik a csatározás. A témát Magyarország legnagyobb marketingkommunikációs cégcsoportja, a Lounge Group is fontosnak találta, ezért reprezentatív közvélemény-kutatást készített az USA-ban és Magyarországon. Az összevetett adatok tanulságos eredményeket hoztak az elnökválasztás témájában.

Mi alapján választunk?

A magyar és amerikai szavazópolgárok egyaránt 40 százaléka a republikánus Donald Trumpot gondolja győztesként kijönni a november 3-i elnökválasztás versenyéből. A kutatásból az is kiderült, hogy az amerikai (48%) és a magyar (60%) válaszadók jellemzően a jelölt ideológiája alapján választanak szavazás során, ugyanakkor Amerikában kétszer nagyobb azok aránya, akik a jelölt személye alapján döntenek. Az USA-ban a választók 9%-a számára fontosabb a jelölt pártja, mint személye vagy ideológiája, míg a magyar lakosság 14%-a gondolkodik ugyanígy.

A kutatás azt is vizsgálta, hogy hazánkban mennyire tájékozottak az emberek az amerikai elnökválasztás témájában. Eszerint majdnem mindenki tudja, hogy Trump a jelenlegi elnök, de Joe Bident a válaszadók harmada tudta csak ellenfélként megnevezni. A magyar lakosság tizede bizonytalan az elnök nevét illetően, páran közülük még Barack Obamát gondolják az USA jelenlegi vezetőjének.

Ők a gazdaságot, mi az egészségünket féltjük

Az amerikaiak a legfontosabb közéleti problémának a koronavírus járványt tartják jelenleg a kutatás szerint, ezt követi a munkahelyteremtés és a rend helyreállítása. Jelentős eltérés a hazai felmérés adataihoz képest, hogy a tengerentúli megkérdezettek a járványhelyzet megoldásában az ország gazdasági stabilitásának biztosítását még az egészségük megőrzésénél is előrébb sorolták. Szemben a magyar lakossággal, akik a családjuk és saját egészségük miatt aggódnak leginkább a koronavírus kapcsán.

A globalizált világban számos esetben azonos hatások érnek minket, viszont az eltérő kulturális hagyományoknak és államműködésnek köszönhetően az idei év legégetőbb problémáját eltérő felfogásban részesíti az amerikai és az európai társadalom. Nálunk, ahogy az európai államok többségében, alanyi jogon jár az egészségügyi ellátás. Az USA-ban az ellátás és a biztosítás nagy kiadást jelent, amit sokan csak a keresetükből, tehát az állásuk megőrzéséből képesek megtéríteni. Ezzel indokolható, hogy az amerikai lakosság a gazdasági teljesítőképesség miatt aggódik, míg az európaiak inkább a szociális ellátórendszer működőképességének megőrzéséért

értékelte az adatokat Szabó Zsófia, a Lounge Group kutatási divízióvezetője.

A Lounge Group a következő hetekben további izgalmas adatokat fog nyilvánosságra hozni a két országot átívelő kutatásról.