Drónflotta gondoskodik a Balatonon pihenők biztonságáról

Hírek2019. jún. 21.Növekedés.hu

A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják. Segítenek a felderítésben, és egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tudnak a bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani.

A Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai idén 66 balatoni és 13 nem balatoni fürdőhelyen ügyelnek a biztonságra. Mától nemcsak emberek, hanem a technológia is a biztonság szolgálatába áll azzal, hogy a Telekom Mentődrón-flotta megkezdi működését a Balatonon. A ma átadott drónflotta egy kísérleti projekt, a Vízimentők és a Telekom az idei szezon tapasztalatain alapulva igyekszik olyan koncepcióval előállni, amely a felhasznált eszközök számának, fajtájának pontos meghatározásával, a szolgáltatás kiszélesítésével akár teljes lefedettséget tud majd biztosítani a Balatonon és más vízpartokon.

Hosszú ideje tartó előkészület előzte meg a drónflotta átadását. 

A 2 darab DJI Mavic 2 Enterprise Dual hőkamerás ipari drón a felderítésben és a kutatásban segíti a vízimentőket, míg a Phantom 4 Advanced professzionális drón az életmentő eszköz eljuttatásában áll szolgálatunkra.

A drónok az indítástól akár 5-8 kilométerre is képesek elrepülni, amikor bevetésüket a vízimentők indokoltnak tartják.

A DJI Phantom 4 drón egy speciális, automatikusan felfújódó Restube nevű mentőeszközt tud az esetlegesen bajba jutott emberek közvetlen közelébe szállítani. A Duplitec szakértői által 3D nyomtatási technológiával továbbfejlesztett speciális kioldószerkezet a megfelelő helyen „ledobja” a mentőeszközt a bajba jutott embernek. Ez a fejlesztés és annak használata jelenleg tesztelés alatt van.

A DJI Mavic2 drónok speciális kommunikációs rendszerüknek és fejlett kamerájuknak köszönhetően 8 kilométeres távolságból is képesek nagyfelbontású HD-felvételeket továbbítani valós időben a kezelőszemélyzetnek, amely a kutatást és a mentésre való felkészülést könnyíti meg és teszi hatékonyabbá.

A drónok képesek a nádasok területeit is felkutatni, amely hagyományos eszközökkel lényegesen körülményesebben lenne megvalósítható. A drónok képei szükség esetén továbbíthatók a vízirendészethez, vagy a mentésben részt vevő más készenléti szervekhez.

A drónokon elhelyezett több, mint 100 decibeles hangszórók segítségével a vízen bajba jutott embereket élőben lehet irányítani, vagy éppen biztatni – sok krízis helyzetben az emberi kapcsolat tudata és a biztató szavak is életmentők lehetnek.

A drónok biztosította élőkép segíthet eldönteni azt is egy-egy bejelentésről, hogy szükség van-e hajós egységek helyszínre küldésére: rengeteg bejelentés kapcsán nem eldönthető, hogy egy leszakadt nádszigetet, vagy bajba jutott vízi járművet látott a bejelentő.