Amerikai hírszerzés szerint dzsihadista támadás készül a kabuli repülőtérnél

Hírek2021. aug. 23.Növekedés.hu

Versenyt futnak az idővel az országok, amelyek Afganisztánból akarják kimenekíteni polgáraikat és azokat az afgánokat, akik alakulataiknak dolgoztak. A tálibok ugyanis igyekeznek elzárni a kabuli repülőteret, és a dzsihadista terroristák is fenyegetést jelentenek: amerikai értesülés szerint támadásokra készülnek a repülőtérnél - írta meg az Euronews.

A kabuli repülőtéren egyelőre az amerikai katonák tartanak rendet, de a kerítésen kívül a tálibok vadásznak a külföldiekkel eddig együttműködőkre.

A kimenekítésre várók közül egy Dániába tartó férfi elmondta, hogy nagyon boldog, hogy bejutott a repülőtérre, mert ijesztő, ami most Afganisztánban zajlik.

Pokoli a helyzet

- idézte a dán köztévének nyilatkozó másik férfit az Euronews. A nyilatozó elmondása szerint épphogy megúszta, hogy a tálibok agyonverjék vagy elragadják.

A szerencsén múlott

- tette hozzá.

Magyarország is mentőakciót folytat:

Vannak még magyarok Afganisztánban, katonák is, őket biztonságosan ki kell menekíteni az országból

- mondta Orbán Viktor a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Magyarország azokat az afgánokat is kihozza, akik életveszélyben lehetnek, mert együttműködtek Magyarországgal az elmúlt tizenöt-húsz évben - hangsúlyozta.

Vasárnap délután indult Kabulból Budapestre a műveletben résztvevő első magyar repülőgép, fedélzetén magyar, afgán és amerikai állampolgárokkal.