EGY PILLANTÁS AZ ARCRA, ÉS A LEGTÖBB EMBER MÁR TUDJA, ÖN TEHETŐS VAGY SEM

Hírek2018. ápr. 25.Növekedés.hu

A Személyiség és Szociális Pszichológiai Szaklap (Journal of Personality and Social Psychology) új kutatása szerint nagy az esélye annak, hogy egy pillantás után maga is meg tudja mondani bárkiről, hogy gazdag vagy sem. „Tudósok már sokszor vizsgálták a kapcsolatot a jólét és a boldogság között,” mondja R. Thora Bjornsdottir a tanulmány egyik szerzője a CNBC-nek. Mint mondja, azok az emberek, akiknek van pénzük, nagyobb eséllyel élnek boldogabb, kevésbé stresszes életet, mint azok, akik szűkében vannak az anyagiaknak, „ de az a tény, hogy a jóléti különbségeket az arc maga is tükrözi, új dolognak számít.” Bjornsdottir és a tanulmány másik szerzője Nicholas O. Rule professzor, összegyűjtött alapképzésüket végző egyetemistákat, mindenfajta etnikumból, hogy vizsgáljanak meg 80 fehér férfiról és 80 fehér nőről készült fekete fehér képet. Egyik fényképen lévő személynek nem volt se piercing-je se tetoválása. A vizsgált emberek fele 150,000 dollárt keres évente (felsőosztály tagjai) a másik fele 35,000 dollárt keres szintén évente, (a munkásosztály tagjai).

Amikor a diákokat arra kérték, hogy tippeljék meg az alanyok szociális osztályát, 68 százalékban jól válaszoltak. 
„Az emberek nincsenek tudatában annak, hogy miért is adták azt a választ, amit adtak – mondja Bjornsdottir, Ráközelítetve az alanyok szemeire és szájukra, az egyetemisták  onnan is többségében jól lőtték be a pénzügyi helyzetet, bár  a legnagyobb arány, akkor volt, amikor az egész arcot megmutatták nekik. Ez valószínűleg azért van, mert idővel az emberek érzelmei és tapasztalatai kiülnek az arcukra. Az érzelmi kifejezések  rögzülnek az arcizmokban és változásokat visznek végbe az arcberendezésben, még akkor is ha ennek nem vagyunk tudatában.
Idővel az ember arcán meglátszanak kudarcai és sikerei, még akkor is ha teljesen semleges arckifejezést vesz fel - állítja  Rule.