Egy szomszédos ország lett az ENSZ Biztonsági Tanácsának új tagja

Hírek2024. jan. 1.MTI

Szlovénia kis mérete kiegyensúlyozottságot jelent, ami lehetővé teszi, hogy olyan sikereket érjen el, amelyek a nagy országok számára elérhetetlen történelmük és saját érdekeik terhei miatt - közölte Robert Golob kormányfő hétfőn, miután Szlovénia január elsején hivatalosan is megkezdte kétéves, nem állandó tagságát az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT).

A kormányfő szerint Szlovénia olyan időszakban csatlakozik a szervezethez, amikor a nemzetközi közösség előtt egyre nagyobb kihívások állnak. Aktív tag lesz, és keményen fog dolgozni a kiegyensúlyozott nemzetközi kapcsolatokért és a különösen kiszolgáltatottak védelméért - írta nyilatkozatában.

A világ szeme ránk szegeződik. A bennünket ért tiszteletet fordítsuk olyan tettekre, amelyek hozzájárulnak a világ legproblémásabb helyeinek békéjéhez és stabilitásához

- hangsúlyozta.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó tagjaként Szlovénia folytatni fogja tevékenységét az emberi jogok területén, amelyek előfeltételei a békének és a biztonságos társadalmaknak, a nemek közötti egyenlőségnek, a fenntartható fejlesztési célok elérésének és egy igazságosabb világnak - fogalmazott Golob.

Nem fogunk megfeledkezni a szolidaritás és az emberiesség fontosságáról. Az elmúlt 75 évben soha nem volt még ekkora szükség a szolidaritásra, mint ma

- húzta alá.

Hozzátette: együtt fognak működni a BT többi tagjával. Nem csendes megfigyelők, hanem aktív résztvevők lesznek. Partnerségeket és koalíciókat fognak építeni a tagokkal, és mindegyikükkel külön-külön is keresni fogják a közös hangot.

Golob megjegyezte: szeptemberben Szlovénia lesz az ENSZ Biztonsági Tanácsának elnöke, és lehetősége lesz arra, hogy befolyásolja a multilateralizmus jövőjét.Ekkor New Yorkban csúcstalálkozót tartanak, ahol a vezetők megállapodást fogadnak el a jövőről - magyarázta, majd hozzáfűzte, hogy Szlovénia elnökségére a lehető legjobbkor került sor.

A külügyminisztérium külön honlapot is indított buildingtrust.si címen, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának aktuális eseményeiről, valamint Szlovénia munkájáról és kezdeményezéseiről tartalmaz információkat BT tagsága ideje alatt.

A BT 15 tagból áll, amelyek közül az öt nagyhatalom vétójoggal rendelkező, állandó tag, tíz másik tagot pedig két évre választanak be a testületbe.