Egyedülálló hazai egészségügyi fejlesztés gyerekeknek: Megnyílt a Démétér Ház új terápiás központja

Hírek2024. szept. 17.Növekedés.hu

A daganatos betegséggel küzdő, csontvelő transzplantáción átesett gyerekeknek nyújt segítséget a Démétér Ház, amely régóta magas színvonalon, sikerrel működik, most új fejlesztésről számoltak be.

Zita, Marci, Danika, Bodza és Nóra - öt kisgyerek, akik súlyos betegség miatt hónapok óta kórházban élnek. Ők voltak a Démétér Alapítvány új terápiás központjának, a GyöngyHáznak első vendégei - írja a Démétér Alapítvány.

Steril boxból a Körös partjára

Az öt család - sorstársaikhoz hasonlóan - vidékről került Budapestre a Szent László kórházba. Daganatos betegségük gyógyítására egyetlen esély a csontvelő-transzplantáció. A beavatkozás miatt hónapokat kell a budapesti kórházi osztályon tölteniük. Az előkészítő kezelések után 30-40 napig egy teljesen elzárt, 2x3 méteres “steril boxban”, majd kórházi szobában lábadoznak.

Végül pedig a kórház területén található Démétér Házba költözhetnek, amit 18 évvel ezelőtt éppen azért hoztak létre, hogy a vidékről ide kerülő kis betegek szüleinek, a gyógyulás első hónapjaira pedig a gyerekeknek is otthonos környezetet biztosítsanak.

De nemcsak lakhelyként működik a ház: pedagógusok foglalkoznak a gyerekekkel, programokat szerveznek, játszanak, valamint gyógytornász és pszichológus is segíti a családokat. Az alapítvány azonban nem áll meg itt: tavaly hatalmas társadalmi összefogással felújítottak egy évekkel ezelőtt megörökölt épületet Doboz-Szanazugban.

Ez lett a GyöngyHáz Terápiás Központ, ami lehetőséget ad arra, hogy még tovább fogják az érintett családok kezét.

A központ megnyitása után júliusban érkezhettek ide az első családok - méghozzá egyenesen a Démétér Házból. Milyen érzés lehet több hónapnyi bezártság, szigorú szabályok és állandó félelmek után megérkezni ide?

Számunkra ez maga volt a csoda. Kikerülni a kórházi közegből nem egyszerű, de felemelő volt látni a gyerekeket újra önfeledten játszani!

- mondja Zsuzsa, Nóra édesanyja. A kislány a betegség alatt még a szobából is alig akart kimozdulni, itt azonban pár óra után már ő is együtt szaladgált, sőt focizott a többi gyerekkel!

A szülők egy életveszélyes betegség után - teljesen érthető módon - túlféltik a gyerekeket.

Ezt már Sedlák Gabriella, a Démétér Alapítvány vezetője mondja.

A GyöngyHáz egy igazi csoda, ami nem jöhetett volna létre nagylelkű támogatók nélkül. Mindössze egy év alatt sikerült egy romos épületből egy mindennel felszerelt, kényelmes helyet varázsolni.

Tavasz óta a kert rendezése zajlott, ami most már szintén gyönyörű állapotban van. Akad azonban még kihasználatlan terület a ház mellett, ide pedig egy biztonságos játszóteret álmodtak meg az alapítvány vezetői.

A gyerekek ugyanis még hosszú ideig nem mehetnek közösségbe - a sok játékos mozgás azonban elengedhetetlen a felépülésükhöz. A továbbiakban az ország minden részéből érkeznek majd ide súlyos betegségen átesett gyerekek a családjaikkal - fogalmaznak a közleményben.