Együttműködésről állapodtak meg a román és a lengyel állami autópályaépítő vállalatok

Hírek2020. okt. 16.MTI

Együttműködésről állapodtak meg a román és a lengyel állami autópályaépítő vállalatok, amelyek a román fél kezdeményezésére tartották első megbeszélésüket - adta hírül a román állami autópályaépítő és kezelő társaság (CNAIR).

Az első találkozót egyelőre online keretek között bonyolították a járvány miatt. A felek megállapodtak abban, hogy közös munkacsoportokat létesítenek, amelyek különböző szakterületeken együttműködnek. Mariana Ionita, a román vállalat vezetője elmondta, azért fordultak a lengyel partnerhez, mert Románia tanulni akar a Lengyelországban az elmúlt harminc évben sikeresen végrehajtott fejlesztések tapasztalataiból.

Nem szégyen tanulni egy olyan országtól, amely sikeresen megvalósította a nagyméretű infrastrukturális beruházásait

- mondta a román autópályakezelő állami vállalat vezetője.

A CNAIR azt reméli, hogy a lengyel tapasztalatot igénybe véve sikerül túllépni olyan akadályokon, amelyeket a lengyelek már áthidaltak. A felek így megosztják egymással tapasztalataikat a közbeszerzések kiírása és lebonyolítása, a kisajátítások, és általában a nagy infrastrukturális projektek kivitelezése során felmerült kihívások területén. A román fél a lengyel törvények jó megoldásait is hajlandó átvenni, erről is egyeztetnek a felek a különböző munkacsoportokban.

Mariana Ionita azt is elmondta, hogy a felek kiválasztottak egy közös stratégiai beruházást, amely a Lengyelországot Romániával is összekötő Via Carpatia projekt. Ennek támogatását éppen a múlt héten jelentette be az Egyesült Államok.