Szépen zárta a tavalyi évet a kiskereskedelem

Hírek2022. feb. 3.Növekedés.hu

Kiskereskedelmi forgalmi adatokat tett ma reggel közzé a KSH. Havi szinten ismét nőtt a forgalom decemberben, 1,0%-kal. Éves összehasonlításban pedig a kiskereskedelem forgalmának volumene naptárhatástól megtisztítva 6,2%-kal emelkedett, számottevően meghaladva a 4,3% körüli várakozást.

A pozitív meglepetésben jelentős szerepet játszott, hogy a KSH ismét jelentős revíziót hajtott végre a múltbeli adatokon - írja Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,7, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,7, az üzemanyag-kiskereskedelemben pedig 11,5%-os volt az éves naptárhatástól megtisztított volumenindex. A tavalyi év egészében 3,5%-kal nőtt a forgalom volumene.

Decemberben a kiskereskedelmi forgalom végre meghaladta a járvány előtti csúcsát.

Az elmúlt hónapok adatai rámutatnak, hogy a megnövekedett infláció elodázhat a növekedésből. Ugyanakkor a bővülést az üzemanyag-kereskedelem alacsony bázisa is segíti, melynek hatása még májusig támogató lesz. T

ovábbá az áremelkedésből fakadó negatív hatást ellensúlyozhatja egyrészt az erőteljes bérnövekedés, másrészt a következő hónapokra előirányzott, nagy volumenű kormányzati transzfercsomag is.

Kérdés, hogy ezt milyen arányban fordítják a háztartások fogyasztásra és megtakarításra.

Mindent egybevetve az idei évben is dinamikus bővülést várhatunk a belkereskedelemtől, amely főként az év első felében lehet a konjunktúra motorja.