Élénkült a brit gyáripar aktivitása a visszaesés után

Hírek2024. jún. 3.MTI

Rövid visszaesés után ismét élénkülést jelez a brit feldolgozószektor hétfőn ismertetett friss aktivitási mutatója.

Az S&P Global pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató csoport és a brit vállalati szektor beszerzési aktivitását mérő intézet (Chartered Institute of Procurement & Supply, CIPS) havi felmérése szerint a brit gyáripar szezonálisan kiigazított beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 51,2-re emelkedett az áprilisi 49,1-ről.

Az 50 feletti BMI-indexek a szektorok aktivitásának élénkülését jelzik.

Az S&P Global az új felmérés ismertetéséhez fűzött elemzésében hangsúlyozza, hogy a brit feldolgozószektor BMI-jelzőszáma a legutóbb három hónapból kettőben a fellendülést jelző tartományban volt.

A mérőszám márciusban 2022 júliusa óta először járt a visszaesés és a növekedés határát jelző 50-es érték felett, abban a hónapban 50,3-as aktivitási indexet mutatott ki a gyáripari ágazatban elvégzett felmérés.

Az S&P Global kiemelte azt is, hogy az üzleti szektor hangulati indexe 27 havi magasságba emelkedett: a felmérésbe bevont iparvállalatok 63 százaléka nyilatkozott úgy, hogy termelésének bővülésére számít a következő tizenkét hónapban.

Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az élénkülés fő hajtóereje a hazai kereslet, mivel a brit feldolgozószektor új exportmegrendeléseinek értéke immár 28 hónapja folyamatosan csökken.

A ház szerint az ágazati vállalatok arról számoltak be, hogy az Európai Unióból - különösen Németországból és Lengyelországból -, valamint az Egyesült Államokból és a Közel-Keletről érkező új exportmegbízások egyaránt visszaestek, bár a csökkenés üteme jelentősen lassult.

A brit gazdaság egészének aktivitása szempontjából biztató, hogy a múlt hónap végén, egyelőre részleges adatok alapján összeállított előzetes S&P Global/CIPS-felmérés szerint a brit hazai össztermék (GDP) 80 százalékát előállító szolgáltatási szektor májusi BMI-indexe 52,9 volt, vagyis ennek az ágazatnak az aktivitása is élénkült.

A brit statisztikai hivatal (ONS) legutóbbi becslése szerint a brit gazdaság teljesítménye a vártnál jóval nagyobb ütemben, 0,6 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében a tavalyi utolsó negyedévvel összevetve, így véget ért a 2022 második felében kialakult technikai recesszió.