Életek múlhatnak az "Acélkockák" munkáján

Hírek2024. ápr. 17.Növekedés.hu

Az altiszti alapképzés elvégzése után az „Acélkockák” különböző területekre szakosodnak. A műszaki beállítottságú katonák egyik kedvelt választása a helikopter-karbantartás: április 16-án a növendékek az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál nézhették meg, miként zajlik a H145-ös és a H225-ös forgószárnyasok műszaki kiszolgálása - írja a Honvédelem.hu

A Magyar Honvédségben rendszeresített helikopterek kiszolgálása magasfokú tudást igényel. Az alapvető műszaki ismereteket egy kétéves civil képzésen szerzik meg a növendékek. Ezután fél éves specializáció következik, helikopterek esetében egy típuson belül is háromféle szakosodás lehetséges: az egyik a hajtóműért és a vázszerkezetért felel, a másik az elektronikáért és a rádióberendezésért, a harmadik pedig a páncélzat és a fegyverzet szakértője

- mondja Molnár Péter, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár főtörzsőrmestere.
Aki helikopter-karbantartó szeretne lenni, annak komoly felelősséget kell vállalnia, hiszen szolgálatán életek múlhatnak. Precizitás, lelkiismeretesség, együttműködési készség és kiváló műszaki érzék jellemzi a jó specialistát. Varga Róbert honvédet családja inspirálta a katonai pályára, mindig is nyitott volt a légierőnél zajló feladatokra és kihívásokra. „Érdekelnek a helikopterek, főleg a H225-ös típus. Az oktatóink segítőkészek, bármit kérdezünk, válaszolnak, alapos felkészítést kapunk minden vizsga előtt.

Az Acélkocka képzést csak ajánlani tudom minden fiatalnak, aki biztos és felelősségteljes hivatást keres

– tudjuk meg tőle.

A növendékeknek közben Mészáros Tibor zászlós részletekbe menően is megmutatja, hogyan zajlik a H145-ös típus műszaki átvizsgálása, az olajszint-ellenőrzéstől kezdve a rotorok tövében lévő pendulumok átmozgatásáig. Ezután Országh Gábor zászlós szemlélteti egy Zlin-242L-típuson, hogy milyen egy elemzéshez és javításhoz előkészített repülőgép.
„A műszaki pályára voltam nyitott, de közben komoly hivatást is szerettem volna választani, ezért döntöttem a Magyar Honvédség mellett. Az Acélkocka képzés során nagyon sokat fejlődtem, testileg és lelkileg is megerősödtem. Megtanultam küzdeni nem csak magamért, hanem a társaimért is” – meséli a műszaki bemutatót követően Vajda Vanda közkatona.
Az Acélkocka képzés

jelentkezési határideje június 17. Bővebb információ a www.iranyasereg.hu oldalon és a toborzóirodákban is elérhető.

A teljes cikk itt olvasható.