Életműdíj a legjobbnak

Hírek2018. jan. 19.Növekedés.hu

A BÉT Legek díjátadó a hazai tőkepiac egyik legfontosabb eseménye, amelyen ezúttal 13 kategóriában jutalmazta a Tőzsde az előző év kiemelkedő teljesítményeit a piaci teljesítmények és a szakmai zsűri döntése alapján. Ebben az évben három új kategóriát is bevezetett a BÉT, egy életműdíjat is átadtak, ráadásul az „év hazairészvény-kereskedési platformjára” a tőzsde honlapján keresztül bárki szavazhatott. A hazai tőkepiac meghatározó eseményének számító, közel húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legeken az elmúlt év legkiemelkedőbb tőkepiaci teljesítményeit díjazza a Budapesti Értéktőzsde. A 2017-es év teljesítményei alapján a BÉT Legek díjátadón tizenhárom kategóriában hirdetett nyertest a BÉT.

Életműdíj Bogsch Eriknek

A hazai tőkepiac fejlesztésért járó díjat a Tőzsde fő tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Nagy Márton adta át Bogsch Eriknek, a Richter Gedeon Nyrt. elnökének. Nagy Márton a díj átadásakor elmondta: A nemzetközi versenyképesség, az innováció, az egészségügy fejlesztése mind a nemzetgazdaság növekedésének zálogai. Nagyon kevés piaci szereplő tett annyit ezen célok eléréséért, mint a Richter Gedeon és a vállalatot 25 éven keresztül vezérigazgatóként irányító Bogsch Erik.” Az életmű díj kapcsán Végh Richárd, a BÉT elnök-vezérigazgatója hozzátette: „A Richter Gedeon a magyar tőkepiac egyik legmeghatározóbb szereplője is. A közel 1200 milliárd forintos piaci kapitalizációjú vállalat részvénye a BUX-kosár 3. legnagyobb súlyú papírja; tavaly 488 milliárd forintos forgalmat generált. A céget több mint 23 éve, 1994 novemberében vezették be a Budapesti Értéktőzsdére; a 176 forintos induló árfolyam azóta 6700 forint fölé emelkedett. A Richter példamutató működésének, a tőzsdei cégek körében is etalonnak számító transzparenciájának köszönhetően mindig is az egyik legkedveltebb részvény volt a hazai és külföldi befektetők között; ennek a bizalomnak a felépítésében személyesen is óriási szerepet játszott Bogsch Erik.”  

A BÉT Legek 2017 díjazottai

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége a Concorde Értékpapír Zrt. lett 1302 milliárd forintos forgalommal, az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index és részvénykereskedő cége az Erste Befektetési Zrt., a legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége a Raiffeisen Bank Zrt, míg az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója díjat az OTP Bank nyerte el 1133 milliárd forintos forgalommal. Az év részvénykibocsátója a tavaly parkettre lépett Waberer’s International Nyrt., az év kötvénykibocsátója pedig az MFB Zrt. lett. Az év adatszolgáltatójának járó díjat idén a Portfolio-Teletrader Kft. vihette haza. Az év befektetési szolgáltatója díj odaítélésénél a zsűri a forgalmi adatokon túl a pályázónak a magyar tőkepiac érdekében kifejtett munkáját is figyelembe vette, így idén ezt a díjat az Erste Befektetési Zrt. nyerte el. A kibocsátói transzparencia díjat az OTP Banknak, míg a kibocsátói transzparencia mid-cap különdíjat a Graphisoft Park SE-nek adták át. A 2017-es év hazairészvény-kereskedési platformja a Random Capital Zrt. „NetBoon” online kereskedési rendszere kapta.

 

Kategória

Díjazott

1

A hazai tőkepiac fejlesztéséért

Bogsch Erik (Richter Gedeon Nyrt.)

2

Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége

Concorde Értékpapír Zrt.

3

Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége

Erste Befektetési Zrt.

4

Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége 

Erste Befektetési Zrt.

5

Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége 

Raiffeisen Bank Zrt.

6

Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója 

OTP Bank Nyrt.

7

Az év részvénykibocsátója

Waberer's International Nyrt.

8

Az év kötvénykibocsátója

MFB Zrt.

9

Az év adatszolgáltatója

Portfolio-Teletrader Kft.

10

Az év befektetési szolgáltatója

Erste Befektetési Zrt.

11

Kibocsátói transzparencia díj

OTP Bank Nyrt.

12

Kibocsátói transzparencia mid-cap különdíj

Graphisoft Park SE

13

Az év hazairészvény-kereskedési platformja

Random Capital Broker Zrt.