Elhunyt Gina Lollobrigida

Hírek2023. jan. 16.Növekedés.hu

A világhírű színésznő hétfőn 95 éves korában búcsúzott az élet színpadától. Egyebek mellett a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt. A népszerű „Lollót” szeptemberben engedték ki a római Sant’ Eugenio kórházból, miután combcsonttörést szenvedett – írja az olasz ANSA hírügynökség nyomán a hirado.hu.

A színésznőt múlt ősszel azt követően szállították kórházba, hogy szerencsétlenül elesett a lakásában. A baleset szeptember 12-én, két héttel az olaszországi parlamenti választások előtt történt. Lollobrigida az olasz főváros Latina nevű választókerületben indult a Szuverén és Népi Olaszország (Italia Sovrana e Popolare, ISP) párt listáján - olvasható a hirado.hu cikkében.

Gina Lollobrigidát, aki 1947-ben elnyerte a Miss Róma címet, 19 évesen fedezték fel, és az 1950-es és 60-as évek egyik legismertebb olasz filmcsillaga és szexszimbóluma lett világszerte.

Egyebek mellett a Királylány a feleségem, Az éjszaka szépei, A világ legszebb asszonya és A párizsi Notre-Dame című filmek sztárja volt. A hetvenes években bejelentette visszavonulását, és a fotózásnak és szobrászatnak szentelte magát.

A Firenzei Művészeti Akadémia tiszteletbeli tagjai közé választotta, a Francia Köztársaság Művészeti és Irodalmi Rendjének lovagi fokozatával és a francia Becsületrend parancsnoka címmel is kitüntették. Több filmfesztivál életműdíjjal ismerte el, 2018 óta csillaga díszíti a hollywoodi Hírességek sétányát.