Elkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása az USA-ban

Hírek2020. dec. 15.Sz.A.

Egy New York-i intenzív osztályos nővér kapta meg elsőként a Pfizer és a BioNTech nemrég engedélyezett vakcináját hétfőn az Egyesült Államokban, ahol megkezdődött az egészségügyi dolgozók oltása. Dr. Anthony Faucy járványügyi főtanácsadó szerint 102 éve nem volt olyan egészségügyi válság Amerikában mint most, és várhatóan a második negyedév végére lesz átoltottság.

Hétfőn megkezdődött a tömeges oltások beadása az Egyesült Államokban, miután múlt hét pénteken, az úgynevezett V-napon (Vaccine-day) a Gyógyszer és Élelmiszer-engedélyezési Hatóság (FDA) zöld utat adott a Pfizer és a BioNTech oltóanyagának úgynevezett gyorsított eljárásban.

Ezzel az USA a hatodik ország, ahol engedélyezték a Pfizer vakcináját Nagy-Britannia, Kanada, Mexikó, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein után.

Vasárnap 50 államba szállítottak oltóanyagot a gyár raktáraiból országszerte. Elsőként az egészségügyi dolgozókat, majd az idősotthonokban élőket oltják be.

A Pfizertől még nyáron lekötött az amerikai kormány 2 milliárd dollár értékben 100 millió dózis oltóanyagot, a tesztelés harmadik szakasza előtt.

Dr.Anthony Fauci. a kormány járványügyi főtanácsadója a jelenlegi járványt az elmúlt száz év legsúlyosabbjának nevezte az USA történelmében. Szerinte előreláthatólag a második negyedév végére várható átoltottság, és a normális életvitel visszaállítása.

Az Egyesült Államokban a járvány következtében elhunytak száma átlépte a 300 ezer főt, a fertőzötteké pedig a 16,6 milliót.

A napi halálesetek száma meghaladja az ötezret, az új fertőzéseké pedig a 230 ezret.

Az amerikai kormány a Moderna gyógyszeripari konszerntől is rendelt oltóanyagot, jelenleg még folyamatban van az engedélyeztetés, a döntés ezen a héten várható.

A Pfizer és a BionTech vakcináját először Nagy-Britannia kezdte el használni, december 8-án már beadták az első oltásokat.

Az oltóanyagot a múlt héten Kanada is engedélyezte. Még decemberben 249 ezer adagot, jövő márciusig pedig újabb négymillió adagot fog kapni az ország a vakcinából.

Izrael a múlt héten jelentette be, hogy december végén szintén ezzel a vakcinával zedik el oltani a lakosságot, a Pfizer felé négymillió adag oltóanyagra van rendelésük. Elsőként az egészségügyi dolgozók, az idősek és a veszélyeztetett csoportokhoz tartozók kaphatnak a vakcinából. 

Az Európai Bizottság már korábban több százmillió adag vakcinát kötött le a Pfizernél, az engedélyeztetés jelenleg még folyamatban van.

Az amerikai-német konzorcium november elején jelentette be, hogy oltóanyaguk hatékonysága az addigi klinikai próbák és vizsgálatok eredményei alapján 90 százalék körüli, a végleges hatékonysági mutató ennél is jobb, eléri a 95 százalékot. Az oltóanyagra november 20-án adták be az engedélyeztetési kérelmet az USA-ban.

Az EU engedélye december legvégére várható, Olaszországban bejelentették, hogy január 6-án elindul az oltási kampány, január közepén pedig a tömeges oltások.