Elkötelezettek az európai kkv-k a fenntarthatóság mellett, de további ösztönzőkre van szükségük

Hírek2023. dec. 1.Növekedés.hu

Magyar céget is díjazott a Generali EnterPRIZE projektje a Fenntarthatósági Hősök között.

Brüsszel – Az energiaválság, az ellátási láncok zavarai, valamint az infláció és a gazdasági-geopolitikai bizonytalanságok ellenére egyre több vállalkozás tesz lépéseket a fenntarthatósági célok megvalósítása érdekében, ráadásul emellett nyomós üzleti érvek is szólnak

– mutat rá a Generali Csoport és az SDA Bocconi által készített Fehér Könyv harmadik kiadása, melyet a napokban mutattak be. Az eseményen olyan vezető európai döntéshozók is részt vettek, mint Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke vagy Paolo Gentiloni gazdasági biztos. A több mint 1000 európai kkv körében végzett felmérés feltárja a vállalkozások fenntarthatósági törekvésekkel kapcsolatos lehetőségeit, a legjellemzőbb hiányosságokat és kihívásokat, valamint ajánlásokat fogalmaz meg az ilyen irányú üzleti gyakorlatok ösztönzésére.

A kutatásban megkérdezett kkv-k 44%-a nyilatkozott úgy, hogy már alkalmaz vagy hamarosan bevezetni tervez különböző fenntartható üzleti gyakorlatokat – ez 3%-os növekedést jelent a tavalyi eredményekhez képest, a 2021-es adatokkal összehasonlítva pedig 10%-os emelkedést.

Ugyanakkor továbbra is számos nehézség akadályozza a vállalkozásokat a teljes mértékű elköteleződésben, ezek között a túlzott szabályozás és bürokrácia (48%) a legjelentősebb, az erre hivatkozó cégek száma közel megduplázódott a tavalyi évben mért 25%-hoz képest. Emellett az állami ösztönzők (48%) és a finanszírozási támogatások (47%) hiányát is számos válaszadó említette, itt is hasonló arányban súlyosbodott a probléma az előző kutatás óta.

A felmérés legfontosabb tanulsága, hogy a valódi fenntarthatósági átmenet megvalósítása érdekében szükséges a vállalkozások lehető legszélesebb körének bevonása és az ezen a téren lemaradó cégek hatékony ösztönzése.

A Fehér Könyv szerint ennek érdekében fontos lenne a hatékony tájékoztatás, hogy az érintett kkv-k tudatosabban álljanak a kérdéshez, tisztában legyenek a lehetőségeikkel és a fenntartható gyakorlatok bevezetésével járó egyértelmű előnyökkel – ebben a finanszírozói oldalról érkező pénzügyi intézményeknek is érdemes lenne nagyobb szerepet vállalni. Ugyanakkor a javaslatok között szerepel olyan fenntarthatósági keretrendszer kialakítása, amely támogatja a cégeket az átállásban, valamint erősíti a regionális innovációs központok és partnerségek hálózatát a jó gyakorlatok tapasztalatainak maximális kiaknázása érdekében.

Magyar cég a Fenntarthatósági Hősök között

A felmérés a Generali SME EnterPRIZE projektjének keretében készült, mely a biztosító társaság kiemelt kezdeményezése a fenntarthatóság kultúrájának előmozdítására az európai kis- és középvállalkozások körében. Ehhez kapcsolódva több mint 7000 kkv közül választották ki idén is azokat a cégeket, melyek élen járnak a fenntartható fejlődésben és ezzel példát mutathatnak, egyben ösztönözhetik a környezetükben működő vállalkozásokat.

A Generali, valamint egy akadémiai, üzleti és innovációs szakemberekből álló tanácsadó testület értékelte az EnterPRIZE pályázóit a társadalmi és környezetvédelmi kötelezettségvállalásaik alapján, illetve figyelembe véve az üzleti tevékenységeik során megvalósított értékteremtő fenntarthatósági kezdeményezéseket.

A nyertesek a programban résztvevő 10 országból kerültek ki, többek között Ausztriából, Horvátországból, Csehországból, Németországból és Spanyolországból.

A Fenntarthatósági Hősök között a magyar Sudár Birtokot is díjazták. A megváltozott munkaképességű kollégákat is alkalmazó családi vállalkozás bio fűszerek és gyógynövények termesztésével és feldolgozásával foglalkozik, 100%-ban vegyszermentesen működik, és termékei is tartósító-, adalék- és színezőanyag-mentesek. További információk és a Generali SME EnterPRIZE projekt részletei ezen az oldalon érhetők el: https://www.sme-enterprize.com/