Elvérzett a reménybeli orosz elnöknő a regisztráción

Hírek2023. dec. 24.F. T. P.

Üdítő élmény lehetett volna egy viszonylag fiatal hölgyet látni Oroszország élén, pláne, hogy még békepárti is, de úgy tűnik, erre nem maradt esély. Jekatyerina Duncova elakadt a regisztrációs folyamat során, kizárták a versenyből.

Csak pár hete jelentette be Jekatyerina Duncova, a 40 éves tévés riporternő, hogy függetlenként elindulna az orosz elnökválasztáson. A hivatalos ügyintézést azonban későre hagyta: számolnia kellett volna azzal, hogy akadályokba ütközik, hisz olyan jelöltet nem szívesen engednek az éles versenybe, akinek van esélye legyőzni Vlagyimir Putyint.

Nem akadt ügyvéd

A CNBC szerint a választási bizottság elutasította az Duncova jelölését, mondván: hibák voltak a jelentkezési dokumentumokból, aláírások hiányoztak. Duncova riportereknek elmondta, hogy stábjának rövid ideje maradt a felkészülésre, és ott akadtak el, hogy

nem találtak ügyvédet, aki ellenjegyezte volna a beadványt.

Feltehetően az ügyvédek félnek ilyesmitől, esetleg figyelmeztették is őket, hogy tartózkodjanak ilyen lépéstől a Kreml jóváhagyása nélkül. Duncova ezek után egy meglévő párt jelöltjeként szeretett volna újra indulni, de a Jabloko, azaz alma nevű párt nem vállalta ezt, mondván, nem ismerik eléggé a jelöltet.

Belarusz eset

A Kreml egy korábbi szövegíója, Abbasz Galjamov, aki most már a nép ellensége, azaz külföldi ügynök megjelölést kapott a hatóságoktól, elmondta, hogy a Kreml attól félhetett a 2020-ban Belaruszban történtek megismétlődésétől. A leválthatatlan Lukasenka mellett

elindult egy hölgy is a versenyben, aki olyan népszerű lett, hogy a belarusz ellenzék szerint meg is nyerte volna a választást, ha a hatóságok nem avatkoznak közbe.

Az izgalom elmarad

Az orosz választás ezek után nem lesz túl izgalmas esemény: néhány súlytalan engedélyezett jelölt mellett megválasztják Putyint, aki, ha kitölti a következő 6 évet, már 30 éves de facto hatalommal a háta mögött már egy évvel megelőzi a híres elődöt, Sztálint. 

Fotó:MTI,EPA