Energetikai fejlesztések az OPUS egyik gyárában: álomszép, modern kandallók készülnek

Hírek2024. márc. 25.Növekedés.hu

Az idén 130 éves, salgótarjáni Wamsler SE Zrt az OPUS GLOBAL Nyrt. ipari termelési divíziójának tagjaként az elmúlt időszakban véghez vitt fejlesztéseivel bizonyítja; egy nehézipari gyár is lehet innovatív és környezettudatos úgy, hogy az évtizedes rendszerek tudatos átvizsgálásával és megújításával jelentősen csökkenteni tudta energiafelhasználását, sőt termékei túlteljesítik az európai standard követelményeket - írja a vállalat.

Átalakítással éves szinten 20 ezer m3 földgázénak megfelelő energiamennyiséget takarítanak meg, és a termelés átalakításával további kedvező fogyasztási adatokat értek el.Korábban a zománctároló csészékben lévő folyékony zománcot a zománcmalom teljes fűtésével tudták megvédeni a hidegtől, ami több ezer m3 légtér fűtését jelentette.

A zománctároló csészéket fűtőszálakkal és szigeteléssel látták el, ezáltal a zománcmalom fűtése szükségtelenné vált, amivel további, jelentős földgáz energiamegtakarítást értek el.

Emellett a csarnok teljes területén az ivó és tűzivíz rendszer is fűtőszálakat és szigetelést kapott a fagyás elleni védelem érdekében, így hétvégenként és leállásokkor nem kell temperáló fűtést biztosítani.

A beégető kemence gázégőinél az égéshez szükséges levegőt korábban a csarnokon kívülről használták egy levegőbeszívó csövön keresztül, így a környezeti hőfok változó volt.

Az égéshez szükséges levegő biztosítására egy új, csöves hőcserélőt alkalmaznak, vagyis előmelegített levegővel táplálják a gázégőt.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kemence füstgáz-kéményében lévő 160 °C a csöves hőcserélővel a keringő levegőt közel 85°C -ra melegíti elő, ez kerül a kemence gázégőjébe az égés táplálásához.

Ezáltal a gázégőnek a szükséges teljesítmény leadása mellett éves szinten több mint 34 ezer köbméter földgázt takarítanak meg.A Wamsler emellett folyamatosan vizsgálja annak lehetőségét, hogy a higító alapú festékeket lecserélje vízbázisú festékekre az alkalmazott technológiákban, ezáltal kedvezőbb egészségvédelmi hatást érjen el a gyártás közben, sőt a gyártási folyamat tűz- és robbanásveszélyét is csökkenti.

Az új üzletágukban a technológia már vízbázisú festékre lett kialakítva annak ellenére, hogy a gyártási költségek ezáltal növekednek.

A cég által gyártott főző- és fűtőkészülékek jelentős része fatüzelésű, ami megújuló energiaforrás, így a készülékek fejlesztése; károsanyagkibocsátásának csökkentése, úgynevezett „okosítása” kiemelt jelentőséggel bír a vállalat fenntarthatósági törekvéseinek elérésében. Az összes általuk gyártott készülék túlteljesíti az európai normákat mind hatásfok, mind káros anyag kibocsátás minimalizálását tekintve.

A termékek a legszigorúbb biztonságtechnikai előírásoknak is megfelelnek, így előírás szerinti üzemeltetése mellett az elmúlt 20 évben balesetről nem érkezett információ.

A sütővel rendelkező készülékek sütőkamráit – ahol az étel készül – kizárólag az élelmiszeripar által előírt és szabványban rögzített tulajdonságokkal rendelkező zománccal burkolják.

Az antibakteriális zománcbevonaton kórokozó nem tud megtelepedni, és hő hatására semmilyen anyag nem oldódik ki belőle, és még a tisztántartása is rendkívül egyszerű.

Az általuk gyártott termékek nem tartalmaznak olyan összetevőt, amelyek – még ha csak a készülék életciklusának végén is – veszélyes hulladéknak minősülne.

Minden alkatrészt különböző hulladékfajtaként egyszerűen le lehet adni bármelyik hulladékudvarban, melyről a felhasználók részletes tájékoztatást kapnak.

A cégnél még a csomagolásra is figyelnek, hiszen a készülékek kezeletlen fenyőfa-csomagolás a beüzemelésekor kiváló gyújtós lehet.