ENSZ: Ukrajna harmada éhezik, főleg Mariupolban súlyos a helyzet

Hírek2022. ápr. 16.Növekedés.hu

Az ENSZ Világélelmezési Programja (WFP) akadálytalan hozzáférést kér az ukrajnai háború sújtotta legveszélyeztetettebb területekhez, az ostromlott városokban rekedt családokhoz - írja az Euronews hírcsatorna.

A ENSZ Vilgélelmezési Programja (WFP) sajtóközleményében azt írta, hogy eddig 1,4 millió embernek juttatott el élelmiszersegélyt Ukrajnában, és fokozza erőfeszítéseit, hogy ebben a hónapban már 2,3 millió emberhez jusson el segély, írja az Euronews.

A szervezet szerint azonban kulcsfontosságú lesz a biztonságos bejutás az olyan városokba, mint Mariupol, ahol több mint 100 ezer ember rekedt, a kijutás esélye nélkül - írja az NV független angol nyelvű ukrán lap.

Nem is csoda, hogy a szállítmányok nem érkeznek meg: a brit hírszerzés szerint az utak, hidak és más infrastruktúrák szándékos lerombolása akadályozza a segélyek eljuttatását.

Különösen az átmenetileg orosz ellenőrzés alatt álló területeken jelent ez komoly kihívást - áll a londoni védelmi minisztérium szombaton kiadott közleményében.

A WFP szerint Ukrajnán belül már több mint hétmillió ember kényszerült elhagyni lakóhelyét. Az ország lakosságának élelmiszerellátását szolgáló lánc rendszerei azonban sok területen összeomlottak. Becsléseik szerint az országban élők egyharmada és a belső menekültek 60%-a aggódik amiatt, talál-e elegendő élelmet.

"Mindenkit arra kérünk, hogy biztosítsa számunkra a hozzáférést, hogy elérjük az embereket az ostromlott városokban"

- mondta David Beasley, a WFP ügyvezető igazgatója háromnapos ukrajnai látogatásának végén. Mint mondta, a konfliktus változékony jellege, az, hogy a harcok a főváros körüli területekről Kelet-Ukrajna felé mozdultak el, különösen megnehezítette az éhező ukránok elérését.

Beasley az AP-nek adott interjújában elmondta, hogy különösen a déli Mariupolban fenyegeti az embereket az éhenhalás veszélye, és azt jósolta, hogy az ország humanitárius válsága súlyosbodni fog, ahogy Oroszország a következő hetekben fokozza támadását.

Mariupolban egyébként továbbra is harcok folynak, főként az Iljics Fém- és Acélművek, valamint a város kikötőjének környékén. Ukrán közlés szerint az invázió kezdete óta az orosz csapatok első alkalommal vetettek be nagy hatótávolságú nehézbombázókat Mariupol ellen.