Erdélyi cégeknek is jól jöhet az új selyemút – bár a projekteknek piaci alapon kell megvalósulnia

Hírek2018. júl. 13.Növekedés.hu

Kína célja, hogy a selyemúton árut szállító vonatai ne üresen térjenek haza, ezért az ázsiai nagyhatalom egyre nagyobb hangsúlyt helyez az importra. Mindez nagy reménnyel kecsegteti az erdélyi vállalkozókat is. A kínai gazdasági együttműködési lehetőségeket ismertette a napokban Sepsiszentgyörgyön a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett szemináriumon Guang Gang, a Kínai Népköztársaság bukaresti nagykövetségének gazdasági tanácsadója. Emlékeztetett, az egykori selyemúthoz hasonló programot indítottak, hogy összekössék Kínát a különböző ázsiai, európai, illetve afrikai országokkal. Eddig már több mint száz állam csatlakozott a programhoz, több vasútvonal, hidak, gázvezetékek épültek, jelentős pénzek jutottak infrastruktúrafejlesztésre, többek között az Ázsiai Fejlesztési Bank közreműködésével, bár a konkrét együttműködésnek piaci alapon, a vállalkozások között kell megvalósulnia. A gazdasági tanácsadó hangsúlyozta, Kína nem egyoldalúan akar terjeszkedni, bár tudatosan kezdeményez, minden csatlakozó országot egyenrangú félként kezel. Az eseményen elhangzott, a Selyemút-alapból tavaly 17 projektet finanszíroztak összesen 7 milliárd dollár értékben, az Ázsiai Fejlesztés Bank pedig húsz projekthez biztosított 4 milliárd dollárt. Több mint húsz országban 75 kereskedelmi együttműködést alakítottak ki, ez új munkahelyeket és bevételnövekedést eredményez. Guan Gang beszélt arról is, hogy három évvel ezelőtt érkezett Romániába, azóta pedig nem sok infrastruktúrális beruházás valósult meg az országban, pedig – mint kiemelte – a kínai cégek ebben is tudnának segíteni, nagy tapasztalatuk van. Úgy látja ugyanakkor, hogy Románia jó mezőgazdasági területekkel rendelkezik, ezt ki lehet aknázni, hiszen Kína 1,3 milliárd fogyasztó országa. Máris vásárolják a romániai borokat, a mézet, a napraforgó- és repceolajat, tavaly aláírtak együttműködési megállapodást a lucerna exportálásáról.

Esély a kínai piacra való bejutásra

Idén novemberben megszervezik a kínai import expót Kínában, az első olyan vásárt, amelynek célja, hogy más országokból importáljanak és amelyen a legerősebb kínai felvásárlók lesznek jelen. A Román Kereskedelmi Kamara anyagilag is támogatja, hogy a vállalkozók kijussanak erre a vásárra, eddig már húsz cég jelzett vissza, hogy részt vesz. Grüman Róbert, a Kovászna megyei önkormányzat alelnöke a szemináriumon rámutatott, a kínai kereskedelmi kapcsolatok vonzóak lehetnek Háromszék számára, lehetne növelni a turisták számát, hiszen Kínából 2016-ban 122 millió alkalommal utaztak külföldre. „Sokat utaznak, és sok pénzt költenek, ezért kell a háromszéki turisztikai kínálatot láthatóbbá tenni Kína számára” – szögezte le az alelnök. Apjok Norbert RMDSZ-es képviselő, a kínai-román parlamenti baráti csoport tagja közben néhány számadatot is ismertetett. Tájékoztatása szerint az elmúlt évben Románia 198 millió euró értékben exportált Kínába, onnan pedig 374 milliárd euró értékben hoztak be terméket. Románia kevesebbet exportál, mint az EU-s átlag, ezt lehetőségként kell értelmezni, vagyis, hogy van még helye a növekedésnek A képviselő szerint prémiumtermékekkel lehet betörni a kínai piacra, sok élelmiszert keresnek, borokat, ásványvizeket, élő állatot.

A vonatok ne menjenek üresen vissza

Rus Sándor, a Román-Kínai Hargitai Ház elnöke felszólalásában arról szólt, hogy Kína tulajdonképpen azért kényszerült a selyemút „feltámasztására”, mert a G7-ek nem vették be a csoportba. „Kína akkor azt mondta, önállóan keres piacot más utakon. Minden országgal külön köt együttműködési megállapodást. Sok árut exportál, de most az a cél, hogy a vonatok ne menjenek üresen vissza, ezért az importra is odafigyelnek”–mondta. Hozzátette,
Kína 124 milliárd dollárt költ világszerte a Selyemút programjuk befektetéseire, ebből 11 milliárd dollárt Romániában. Jelenleg az Amerikai Egyesült Államok után Kína a második legnagyobb gazdaság, ám előrejelzések szerint 2029-ig ez a sorrend megfordul, és Kína átveszi a vezetést.