Erősebb hadsereget akarnak a magyarok, főként a vidékiek

Hírek2023. dec. 5.MTI

A Real-PR 93. november végi közvélemény-kutatása szerint a magyarok döntő többsége egyetért a magyar kormány által kezdeményezett honvédelmi fejlesztési intézkedésekkel.

A felmérésben az áll, hogy

a korszerű haditechnika vásárlását és a katonák fizetésének emelését a megkérdezettek háromnegyede (76 százalék), a katonák létszámának emelését pedig kétharmaduk (69 százalék) támogatja.

A magyar lakosság döntő többsége egyetért a magyar hadsereg fejlesztésével a felmérésben vizsgált mindhárom témakörben: egyaránt 76 százalék támogatja a korszerű haditechnika vásárlását, illetve a magyar katonák fizetésének emelését, előbbi céllal 18 százaléknyian, utóbbival csak 13 százaléknyian nem értenek egyet.

Azzal 69 százalék ért egyet, hogy a katonák létszámát is növelni szükséges, míg 23 százalék az ellenvélemények aránya. A felnőtt népesség 88 százaléka támogat legalább egy haderő-fejlesztési célt a felsorolt három közül, de a magyarok 58 százaléka mind a három célt támogatja - sorolták.

A Real-PR 93. közvélemény-kutatása szerint nem tapasztalható érdemi eltérés az előbbi adatoktól, ha egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson biztosan szavazókat nézik: a korszerű haditechnika vásárlását (77 százalék) és a katonák fizetésemelését (75 százalék) is háromnegyedük szorgalmazza, míg a létszámnöveléssel a biztos szavazók körében (69 százalék) is kétharmados többség ért egyet.

A kormánypárti szavazók egységesen támogatják a kormány által kezdeményezett haderőfejlesztési intézkedéseket, mindhárom fejlesztési kérdéshez 87-88 százalékos arányban viszonyulnak pozitívan, és mindössze 6-7 százaléknyian negatívan - tették hozzá.

A közlemény szerint bár a fővárosiak és a vidékiek többsége is egyetért a három vizsgált haderő-fejlesztési céllal, a számszerű eredményekben kimutathatók határozott eltérések a két lakossági csoport között, vidéken nagyobb a támogatottsága a Magyar Honvédség fejlesztésének:

a vidékiek 78 százaléka szorgalmazza a korszerű haditechnikai eszközök vásárlását, illetve a katonák fizetésének emelését, míg a létszámnövelést 72 százalék, ezzel szemben a fővárosban az utóbbi kérdésnél már csak 56 százalék az egyetértők aránya, a fizetésemelés kapcsán 65 százalék, a korszerű haditechnika vásárlását illetően 71 százalék.
 

Hozzátették: a vidéki lakosság 90 százaléka támogat legalább egy fejlesztési célt a felsorolt három közül, mindhármat 58 százalék, a budapestiek körében előbbi arány 82 százalék, utóbbi pedig 45 százalék.