Erősödéssel és gyarapodással zárta 2020-as üzleti évét a Talentis Agro Zrt.

Hírek2021. jún. 30.Növekedés.hu

A koronavírus járvány okozta gazdasági válság ellenére több mint 25,6 milliárdos árbevétellel, csaknem 5,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel, valamint 8,6 milliárd forint EBIDTA-val zárta tavalyi üzleti évét a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt.  – írja a cégcsoport közleménye.

A Mészáros Csoport mezőgazdasági tevékenységet végző vállalataiból 2018 végén létrejött Talentis Agro Zrt. számára a 2020-as év volt a második teljes üzleti év. A holdingba tartozó 27 vállalatban három fő stratégiai ágazat fejlesztését tűzték ki célként: a növénytermesztést, a tejelő szarvasmarha és árutojás termelést.

A Talentis Agro Zrt. húzóágazata a növénytermesztés, jelenleg mintegy  42 ezer hektáron gazdálkodik, amelyből 36 ezer hektár szántó.

Az árbevétel csaknem kétharmada (71,2%) az állattenyésztési és növénytermesztési főágazatokban jelentkezik.

Noha a 2020-as év sok kihívást hozott az agráriumban is, amint azt a tavalyi pénzügyi mutatók alátámasztják, a vállalatcsoport az elmúlt két év alatt Magyarország egyik leglegnagyobb élelmiszer- és takarmányalapanyag  előállítójává vált.

A csoport nyilvánosságra hozott 2020-as konszolidált jelentéséből kiderül, hogy

a nettó árbevételét közel 3 milliárd forinttal, adózás előtti eredményét 1,5 milliárd forinttal, EBIDTA mutatóját pedig 1,9 milliárd forinttal tudta növelni a 2019-es adatokhoz képest.  

A baromfi-, sertés-, és szarvasmarhatenyésztés ágazatok 2020-ban csaknem 12 milliárd forintos nettó árbevételt produkáltak. Ezen ágazatok közül is a legjelentősebb árbevételt adó, a mintegy 7 470 tehén átlaglétszámú, elsősorban Holstein-fríz fajtájú szarvasmarha- tenyésztés, amelynek köszönhetően a tejtermelésben már most is piacvezetőnek számít a cégcsoport.

A növénytermesztés a Talentis Agro második legeredményesebb ágazata, több mint 6,2 milliárd forintos nettó árbevétellel.

A Talentis Agro Zrt. árbevétele elsősorban belföldi értékesítésekből származott. A holding ugyanakkor az Európai Unión belülre és kívülre egyaránt exportált, elsősorban termelői nyerstejet, borászati termékeket, gabonát, olajosmagvakat, illetve vetőmagokat.

Az 1.106 főt foglalkoztató cégcsoport árbevétele és üzemi eredménye 13%-kal, az EBITDA 29%-kal, az adózás előtti eredménye pedig 35%-kal emelkedett a 2020. üzleti évben az egy évvel korábbiakhoz képest.

A Talentis Agro Zrt. konszolidált üzleti jelentéséből kiderül: a cégcsoport stabil likviditással rendelkezik. Amellett, hogy 2020-ban több sikeres akvizíciót hajtott végre, jelentős forrásokat tudott biztosítani termelő vállalatainak korszerűsítésére is.

A társaság a közelmúltban jelentette be, hogy AgroLink néven Magyarországon eddig egyedülálló szolgáltatásokat nyújtó, mezőgazdasági termékek nagykereskedelmével foglalkozó integrátor céget hozott létre a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető társulásával.