A jegybankokra érdemes figyelni a héten

Hírek2024. jan. 28.MTI, Növekedés.hu

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a jegybank, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a turisztikai szálláshelyek forgalmáról, az ipari termelői árakról és a külkereskedelemről közöl adatokat. Az amerikai jegybank is kamatdöntő ülést tart 30-31-én, csütörtökön pedig a Bank of England dönt a kamatszintről.

Kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa kamatdöntő ülést tart, az idén először. A legutóbbi, december 19-i kamatdöntő ülésen 75 bázisponttal, 10,75 százalékra csökkentették az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét ugyanilyen mértékben mérsékelték.

A KSH kedden közli a turisztikai szálláshelyek tavaly decemberi forgalmának adatait.

Tavaly novemberben a magyarországi turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,0 millió vendég 2,5 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 13, a vendégéjszakáké 7,5 százalékkal magasabb volt az egy évvel korábbinál. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 5,9, a külföldivendég-éjszakáké 8,9 százalékkal emelkedett.

A 2023. január-novemberi időszakban a belföldi vendégek 5,8 százalékkal kevesebb, a külföldiek 12 százalékkal több vendégéjszakát töltöttek el a turisztikai szálláshelyeken, mint az előző év azonos időszakában.

Szerdán az ipari termelői árak tavaly decemberi alakulását közli a KSH.

Tavaly novemberben az ipari termelői árak átlagosan 6,6 százalékkal alacsonyabbak voltak az egy évvel korábbinál képest.

A belföldi értékesítés árai 1,9, az exportértékesítéséi 8,9 százalékkal csökkentek.

Az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,7, az exportértékesítési árak 0,9 százalékkal mérséklődtek, így az ipari termelői árak is összességében 0,8 százalékkal csökkentek.

Csütörtökön a külkereskedelmi forgalom tavaly novemberi részletes adatai jelennek meg.

Tavaly novemberben 1,7 milliárd euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 1,0 százalékkal nőtt, míg az importoldalon 5,0 százalékkal csökkent.

Novemberben az export euróban számított értéke 3,8, az importé 25 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. A termék-külkereskedelmi egyenleg 3,2 milliárd euróval javult.