Erre figyeljen a héten

Hírek2018. aug 25.Növekedés.hu

Folyamatos a beruházás Magyarországon. Nem várható más adat a második negyedévre sem.

  • Szerdán friss munkanélküliségi rátát publikálnak idehaza
A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a hazai munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt. A mutató júniusban tovább csökkent, jelenleg 3,6%-on áll. Azonban a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány már szinte eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában. Következésképpen az előttünk álló években a 4% feletti GDP növekedés csak akkor tartható fenn, ha a vállalatok képesek lesznek új piacok felé nyitni és ezzel termelékenyebbé válni; amelyhez hatékonyságnövelő beruházásokra lesz szükség.
  • A második negyedévre vonatkozó beruházási adatokat csütörtökön publikálja a KSH
2018 első negyedévében erőteljes, 17,3%-os növekedéssel (év/év) folytatódott a nemzetgazdasági beruházások előző év egészét is jellemző dinamikus bővülése. 2017-ben éves átlagban 17,7%-kal nőttek a beruházások, elsősorban az uniós támogatások felhasználásának felfutása és a rendkívül alacsony 2016-os bázis miatt. Az uniós források intenzív felhasználása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások dinamikus beruházás-növekedést vetítenek előre a 2018-as év egészére is, így dinamikus, kétszámjegyű beruházás-bővülést várunk a második negyedév tekintetében is.
  • Kivárhat a Fitch is hazánk felminősítésével
A Fitch Ratings a magyar államadósság-besorolás idei második, egyben utolsó hitelminősítői felülvizsgálatát augusztus 31-én tartja. Ahogyan az augusztus 17-i S&P felülvizsgálat esetében nem vártunk érdemi változtatást, úgy most sem várunk érdemi bejelentést a hitelminősítőtől. A hitelminősítők közül a legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch. Az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenység csökkenése, a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Ezeket az idei első felülvizsgálatuk során is megerősített a már említett két hitelminősítő is, továbbá kevés olyan releváns új adat  jelent meg az elmúlt fél évben, amit az értékelésnél figyelembe vesznek (a Fitch az adósságmutatókat figyeli kiemelten). A felminősítésre így megítélésünk szerint még 2019-ig várni kell. MKB Elemzési Központ

SIKERSZTORIK
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Vagyonokat keresnek a topmenedzserek, de milyen áron?
Ez a munka hatalmas nyomással jár – ezt pedig a magánéletüket viseli meg.
Siker2018. dec 6.
Hogyan szerezte mesés vagyonát a Rockefeller család?
Mohó, pénzéhes kapitalista vagy egy üzleti zseni, aki a semmiből építette fel magát? Rockefeller nem volt jó képességű gyerek mégis a világ leggazdagabb embere lett – miközben egy valamire mindig kínosan ügyelt.
Siker2018. júl 29.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem figyelünk eléggé a beszélgető partnerünkre.
Siker2018. nov 30.
40 éves nőként hozott létre dollármilliárdos vállalkozást
Therese Tucker feláldozta nyugdíjkori megtakarításait, hitelkártyái teljes keretét és felvett lakására egy második jelzáloghitelt is. Súlyos kockázatot vállalt, de bejött.
Siker2019. jan 11.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.