Erre figyeljen a héten

Hírek2018. aug. 25.Növekedés.hu

Folyamatos a beruházás Magyarországon. Nem várható más adat a második negyedévre sem.

  • Szerdán friss munkanélküliségi rátát publikálnak idehaza
A válság óta tartó gazdasági felépülés és a kormányzat munkaerőpiacot érintő reformintézkedései nyomán a hazai munkanélküliségi ráta jóval a válság előtt megfigyelhető szintek alá süllyedt. A mutató júniusban tovább csökkent, jelenleg 3,6%-on áll. Azonban a gazdaság által könnyen felszívható munkaerő-állomány már szinte eltűnt, így a következő években már csak enyhe csökkenést várunk a munkanélküliségi rátában. Következésképpen az előttünk álló években a 4% feletti GDP növekedés csak akkor tartható fenn, ha a vállalatok képesek lesznek új piacok felé nyitni és ezzel termelékenyebbé válni; amelyhez hatékonyságnövelő beruházásokra lesz szükség.
  • A második negyedévre vonatkozó beruházási adatokat csütörtökön publikálja a KSH
2018 első negyedévében erőteljes, 17,3%-os növekedéssel (év/év) folytatódott a nemzetgazdasági beruházások előző év egészét is jellemző dinamikus bővülése. 2017-ben éves átlagban 17,7%-kal nőttek a beruházások, elsősorban az uniós támogatások felhasználásának felfutása és a rendkívül alacsony 2016-os bázis miatt. Az uniós források intenzív felhasználása és a korábban bejelentett vállalati nagyberuházások dinamikus beruházás-növekedést vetítenek előre a 2018-as év egészére is, így dinamikus, kétszámjegyű beruházás-bővülést várunk a második negyedév tekintetében is.
  • Kivárhat a Fitch is hazánk felminősítésével
A Fitch Ratings a magyar államadósság-besorolás idei második, egyben utolsó hitelminősítői felülvizsgálatát augusztus 31-én tartja. Ahogyan az augusztus 17-i S&P felülvizsgálat esetében nem vártunk érdemi változtatást, úgy most sem várunk érdemi bejelentést a hitelminősítőtől. A hitelminősítők közül a legtöbb befektető az S&P-re figyel, őt a Moody’s követi és harmadik a sorban a Fitch. Az elmúlt évek javuló besorolását alapvetően a külső sérülékenység csökkenése, a fiskális mutatók javulása, valamint a gazdasági növekedés erősödése magyarázta. Ezeket az idei első felülvizsgálatuk során is megerősített a már említett két hitelminősítő is, továbbá kevés olyan releváns új adat  jelent meg az elmúlt fél évben, amit az értékelésnél figyelembe vesznek (a Fitch az adósságmutatókat figyeli kiemelten). A felminősítésre így megítélésünk szerint még 2019-ig várni kell. MKB Elemzési Központ