Erre most figyeljen: megmozdultak a hazai állampapírpiaci hozamok

Hírek2024. ápr. 5.Növekedés.hu

Iránykeresés jellemezheti az európai piacokat a határidős árfolyamok alapján, az eurózóna kiskereskedelmi forgalmi adata is megjelenik. De ma a befektetők a délutáni amerikai munkaerőpiaci adatokat várják - állapítja meg péntek reggeli riportjában az MBH Bank.

A pénzintézet az elemzésében a részvénypiacok kapcsán azt írja: tegnap a nap második felében elromlott a hangulat az amerikai részvénypiacokon, amiben szerepet játszott az olajárak emelkedése, az óvatosabb jegybankári komment, a mai fontos munkaerőpiaci adatok előtti profitrealizálás is, de a közel-keleti konfliktus is óvatosságot indokolt.

A DJIA 1,35%-os, az S&P500 index 1,2%-os, a Nasdaq pedig 1,4%-os mínuszban zárt.  Az európai részvénypiacok kisebb pluszban zártak. Itthon a BUX index délelőtt még új csúcsszintet ért el, majd negatív fordulat jött és 0,2%-os csökkenéssel fejezte be a napot a hazai börze.

A blue chipek között a MOL (0,3%) és a Magyar Telekom (1,1%) tudott emelkedni.

Ami a devizapiacokat illeti: a dollár 1,0835 körül zárt tegnap, nyitó szintje körül. A minneapolisi Fed-elnök tegnap azt nyilatkozta, hogy az amerikai kamatcsökkentések akár el is maradhatnak idén, ha az infláció magas szinten ragad, míg a Fed-elnök a héten is a beérkező makroadatok fontosságára utalt.

A múlt héten várt felett és utoljára január végén látott szintre emelkedett a munkanélküli segélykérelmek száma, ami a kamatcsökkentések mellett szól, de a mai átfogó munkaerőpiaci jelentés hozhat nagyobb devizapiaci mozgásokat.

A várakozások szerint 214 ezer fővel bővülhetett a foglalkoztatottak száma a tengerentúlon márciusban (vs. 275 ezer februárban), míg a munkanélküliségi ráta 3,9%-ról 3,8%-ra mérséklődhet.

Tegnap a forint erősödést mutatott, a 390-es szintről fordulat jött az esti órákban. 

Az MBH Bank riportja kitér az állampapírpiacokra is. Mint írják: többségében kisebb csökkenést mutattak a hazai állampapírpiaci hozamok, a 10 éves magyar referenciahozam is 1 bp-tal 6,81%-ra jött le, ezzel +447 bp volt a felára a német és +250 bp az amerikai azonos futamidejű kötvényhez viszonyítva.