Erste elemző: A januári béremelések emelhetik meg a bolti forgalmat

Hírek2023. nov. 8.Növekedés.hu

A kiskereskedelmi forgalom éves változása legkorábban decemberben térhet vissza a pozitív tartományba.

A naptárhatástól megtisztított mutató javult: 7,3 százalékkal esett az éves index szeptemberben, havi alapon stagnált a volumen. Az élelmiszer jellegű üzletek eladásainak mérséklődése 2,3, a tartós cikkeké 7,5 százalékra csökkent, ugyanakkor az üzemanyag-forgalom 19,9 százalékkal zuhant az idei kilencedik hónapban az előző év azonos időszakához viszonyítva.

2023. január–szeptemberben a forgalom volumene – szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint – 9,3%-kal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

Az elmúlt hónapok fogyasztásának visszaesésében jelentős szerepet vállalt a rendkívül magas infláció miatt bekövetkező érdemi reálbércsökkenés. Ugyanakkor szeptembertől az inflációval korrigált keresetváltozás előjele ismét pozitívvá vált, ami fontos támasza lehet a kilábalásnak - írja kommentárjában Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője.

A kedvező kihatásokat hátráltathatja, hogy a bérek újbóli, tényleges emelkedése főként januártól esedékes, így valójában onnantól éreztetheti hatását a volumenek változása.

Az Erste Bank várakozása szerint a kiskereskedelmi forgalom éves változása legkorábban decemberben térhet vissza a pozitív tartományba.