Erste elemzői közlemény – Lassított a jegybank

Hírek2024. ápr. 23.Növekedés.hu

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50 bázispontos további kamatcsökkentés lett: a jegybanki alapkamat új szintje holnaptól 7,75 százalék. A döntés egyhangú volt, ma nem volt más opció az asztalon - írja Nagy János makrogazdasági elemző.

A Tanács értékelése szerint a magyar gazdaságban erős és általános dezinfláció érvényesül, ugyanakkor Virág alelnök kiemelte a piaci szolgáltatások átárazásait, mely nagyrészt a visszatekintő árazás miatt markánsan meghaladja az inflációs célt.

Ezzel együtt a pandémia előtti szinteknél feszesebb munkapiac önmagában is magas szolgáltatás infláció von maga után.

Az előretekintő iránymutatás a jegybanki közlemény végén szintén az óvatosságot és a türelmességet hangsúlyozta. 

A globális dezinflációt övező kockázatok, a nemzetközi befektetői hangulat változékonysága és a hazai dezinfláció fenntartható folytatása a következő hónapokban óvatos és türelmes monetáris politikát indokol. A Tanács folyamatosan értékeli a beérkező makrogazdasági adatokat, az inflációs kilátásokat, valamint a kockázati környezet alakulását. Az áprilisban megkezdett új szakaszban a Monetáris Tanács a korábbinál lassabb ütemben haladva, adatvezérelten dönt az alapkamat további mérsékléséről.

Összességében a jegybank mai üzenetei a várttal összhangban alakultak.

A hazai dezinfláció összességében erőteljes és általános, ugyanakkor a kockázati környezet kedvezőtlen változása fokozott óvatosságra intheti a monetáris hatóságot. Az egy hónappal ezelőtt júniusra vizionált 6,75 százalékos kamatszint további két, 50 bázispontos vágást jelent, melyet most is elérhetőnek tart a jegybank.

Ezzel együtt nincs kőbe vésve: adatvezérelten haladhat tovább a döntéshozatal, nincs hová sietni a vágásokkal az alelnök szavai szerint. Mindent egybevetve az infláció újbóli emelkedése és a globális dezinfláció beragadása az év második felére kevés teret hagyhat a további lazításra.