Ettől féltek az ukránok - az oroszok erőre kaptak

Hírek2023. nov. 14.Növekedés.hu

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint Oroszország fokozza támadásait a frontvonalon - írja az AFP.

Mindezt pont aznap jelentette be, amikor fény derült rá: az EU nem fogja tudni teljesíteni a korábbi vállalásait. Egy év leforgása alatt Ukrajnának nem tudnak egymillió lőszert szállítani - mondta a német védelmi miniszter kedden.

"A hadsereg az ellenséges támadások számának növekedéséről számolt be" - írta Zelenszkij kedden a Telegramon, mondván, hogy az orosz erők Donyeck, Kupjanszk és Avdijivka környékén támadnak.

"Az ellenség továbbra is bosszút áll a szabad Herszonon, minden katonai szükségszerűség nélkül lövik a városközpontot" - tette hozzá.

"Ma reggel Avdijivka masszív tüzérségi lövéseknek volt kitéve" - közölte Ihor Moroz, a Donyecki Regionális Katonai Adminisztráció megbízott vezetője. Moroz szerint a térségben több háztartás és egy ipari épület szenvedett károkat. Orosz tüzérségi lövésekről számoltak be az Avdijivkai Koksz- és Vegyiüzemnél, Ukrajna legnagyobb kokszgyártójának területén.

Az ukrán elnök egy korábbi nyilatkozatában jelezte: attól tart, hogy az egyre intenzívebb orosz akciók csak a kezdet.

Zelenszkij szerint akár csak múlt télen, a támadók megint célba vehetik az ország energia infrastruktúráját. Ha ez lesz akkor ígérete szerint Kijev válaszolni fog a csapásokra.

Hónapok óta egyik fél sem ért el jelentős területi nyereséget, de mind Zelenszkij, mind a Kreml tagadja, hogy a konfliktus patthelyzetbe került volna.