EU-csúcs: Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy felhagyjon az ukrajnai háborúval

Hírek2023. jún. 30.MTI

Kínának nyomást kell gyakorolnia Oroszországra, hogy hagyjon fel háborújával, és haladéktalanul, teljesen és feltétel nélkül vonja ki csapatait Ukrajnából - húzták alá az európai uniós tagországok állam-, illetve kormányfői kétnapos brüsszeli találkozójuk után kiadott zárónyilatkozatukban.

Leszögezték: Kína egyszerre partnere, versenytársa és rendszerszintű riválisa az Európai Uniónak.

"Különböző politikai és gazdasági rendszereik ellenére az Európai Unió és Kína közös érdeke a konstruktív és stabil kapcsolatok kialakításában rejlik, amelyek a szabályokon alapuló nemzetközi rend, a kiegyensúlyozott szerepvállalás és a kölcsönösség tiszteletben tartásán alapulnak" - fogalmaztak.

Az Európai Tanácsot alkotó tagállami vezetők kiemelték: az Európai Unió továbbra is együttműködik Pekinggel a globális kihívások kezelése érdekében, és arra ösztönzi a kínai vezetést, hogy tegyen lépéseket az éghajlatváltozás és a biológiai sokféleség, az egészségügy és a világjárványokra való felkészültség, az élelmezésbiztonság, a katasztrófaveszélyek csökkentése, az adósságkönnyítés és a humanitárius segítségnyújtás terén.

Emlékeztettek: az Európai Unió és Kína továbbra is fontos kereskedelmi és gazdasági partnerek. Az Európai Unió ugyanakkor törekszik az egyenlő versenyfeltételek biztosítására, a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok kiegyensúlyozottságára. Az Európai Unió folytatja nyersanyagfüggőségének és sebezhetőségének csökkentését, továbbá ellátási láncainak fenntarthatóságára törekszik.

A zárónyilatkozat szerint az uniót aggasztja a Tajvani-szorosban növekvő feszültség. Az Európai Tanács ellenez minden egyoldalú kísérletet a status quo erőszakkal vagy kényszerrel történő megváltoztatására, és megerősíti az EU következetes egy Kína politikáját - húzták alá.

Kijelentették továbbá, hogy az Európai Unió továbbra is elkötelezett az emberi jogok és az alapvető szabadságjogok tiszteletben tartásának előmozdítása mellett. Üdvözölték a Kínával folytatott emberi jogi párbeszéd újraindulását, ugyanakkor hangot adtak aggodalmuknak a kényszermunkával, az emberi jogi jogvédőket és a kisebbségekhez tartozókat érintő bánásmóddal, a tibeti és hszincsiangi ujgur kisebbségre vonatkozó helyzettel, valamint Kína Hongkongra vonatkozó, korábbi kötelezettségvállalásainak tiszteletben tartásával kapcsolatban.

Az unió külső kapcsolatait illetően a vezetők elítélték a Koszovó északi részén a közelmúltban lejátszódott erőszakos incidenseket, és a feszültség azonnali csökkentésére szólítottak fel.

A szerb és koszovói feleknek meg kell teremteniük az előrehozott választások feltételeit mind a négy érintett észak-koszovói településen - jelentették ki. Alapvető fontosságúnak nevezték, hogy folytatódjon az EU által közvetített párbeszéd, valamint a kapcsolatok rendezéséhez vezető útról szóló megállapodás végrehajtása magában foglalja a szerb többségű települések közösségének létrehozását.

A tagállami vezetők emellett megerősítették elkötelezettségüket a Nyugat-Balkán országainak majdani uniós tagságát magában foglaló perspektíva mellett.

Az Európai Tanács üdvözölte a Tunéziával megkötni tervezett partnerségi csomaggal kapcsolatos munkát is, mely a gazdasági fejlődés, a beruházások és a kereskedelem, a zöld energiára való átállás és a migráció területét érinti.