EU csúcs: Oroszország miatt fegyverkezik Európa

Hírek2024. márc. 22.MTI

Oroszországnak a háborúval kapcsolatos megjegyzései indokolják az európai védelmi ipar megerősítését - jelentette ki Charles Michel, az uniós tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Brüsszelben pénteken.

Charles Michel a kétnapos uniós csúcstalálkozót követően tartott sajtótájékoztatón kijelentette: "világosnak kell lennünk, és el kell mondanunk polgárainknak szerte az Európai Unióban, hogy ha békét akarunk, ha biztonságot és stabilitást akarunk, rendkívül fontos védelmi képességeink fejlesztése és egy valódi európai védelmi ipar felépítése".

A védelmi ipar megerősítése bizonyítja az EU elkötelezettségét a béke, a biztonság és a stabilitás megőrzése mellett

- húzta alá.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy milyen orosz válaszlépésekre számít az EU, amiért az európai bankokban tárolt, majd az ukrajnai háború miatt befagyasztott orosz vagyon profitját Ukrajna megsegítésére használnák fel, az Európai Tanács elnöke kijelentette:

az Európai Uniót nem lehet megfélemlíteni, teljes mértékben elkötelezettek vagyunk Ukrajna mellett.

"Ahhoz, hogy Európa erősebbé és befolyásosabbá váljon a világban, az EU-t rugalmasabbá és versenyképesebbé kell tennünk" - fogalmazott Michel, majd hozzátette: ez növekedést eredményez és munkahelyeket teremt.

A tőkepiaci unió előrehaladásának felgyorsítása mozgósítja az uniós megtakarításokat, és befektetéseket kezdeményez a zöld és digitális átálláshoz - tette hozzá az Európai Tanács elnöke.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke a sajtótájékoztatón kijelentette: az, hogy a Kreml szóvivője bejelentette, az ország háborúban áll, bizonyítéka annak, hogy Oroszország elárulta saját állampolgárait azzal, hogy tagadta, hogy háborút folytat Ukrajnában. "A Kreml elárulta az orosz lakosságot az elmúlt két évben azzal, hogy eltitkolta a tényeket és tagadta, hogy háborúban állnak" - fogalmazott.

Azzal összefüggésben, hogy az Európai Bizottság az Oroszországból és Fehéroroszországból származó gabonafélék és olajosmagvak uniós behozatali vámjának emelését javasolja, Von der Leyen azt mondta: az EU azt akarja, hogy Moszkvának lehetőleg semmiféle részesedése ne lehessen az uniós gabonapiacon, de lehetővé teszi a gabona áthaladását az unión kívüli országok ellátására.Az Európai Tanácsnak az európai mezőgazdaság helyzetéről folytatott vitájával kapcsolatban azt mondta: az Európai Unió meghallgatta a gazdákat, ezért európai szinten cselekszik, hogy kezelje aggodalmaikat, nagyobb rugalmassággal, egyszerűbb szabályokkal és az agrár-élelmiszerláncban elfoglalt pozíciójuk javítására tett erőfeszítésekkel.

Az EU egyebek mellett csökkentette az adminisztratív terheket, a büntetések felfüggesztéséről döntött olyan esetekben, amikor a gazdák önhibájukon kívül nem tudnak megfelelni a közös agrárpolitika (KAP) követelményeinek, és intézkedéseket hozott azokra az esetekre, amikor a gazdák az előállítási költség alatt kényszerülnek értékesíteni terméküket - emlékeztetett az uniós bizottság elnöke.

Emmanuel Macron francia elnök azt mondta, az uniós vezetők között egyetértés volt atekintetben, hogy mindaddig segíteni kell Ukrajnát, ameddig arra szükség van, és olyan "intenzíven", amennyire szükséges. Véleménye szerint téved, aki azt gondolja, hogy Oroszország leáll agressziójával a Donbasz vagy a Krím félsziget térségében.Giorgia Meloni olasz miniszterelnök az uniós csúcsot követően közölte: támogatja az európai védelmi ipar megerősítését, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy továbbra is megoldatlan az európai védelmi beruházások finanszírozása.

Elmondta, hogy nagy támogatást élvez az az elképzelés, amely szerint az Európai Beruházási Bank a politikáját megváltoztatva lehetővé tenné több védelmi kezdeményezés finanszírozását.

Újságírói kérdésre válaszolva Meloni közölte, hogy "nem osztja" Orbán Viktor miniszterelnök Vlagyimir Putyin orosz elnöknek küldött gratulálólevelét, sem az abban foglalt jókívánságokat, "ez ügyben jól ismert az álláspontja".

Pedro Sanchez spanyol miniszterelnök újságíróknak nyilatkozva közölte, országa, valamint Írország, Málta és Szlovénia megállapodott abban, hogy megteszik az első lépéseket egy önálló palesztin állam elismerése felé.

"Egyetértünk abban, hogy a térségben a tartós béke és stabilitás egyetlen módja egy kétállami megoldás, amelyben Izrael és a palesztin állam egymás mellett él békében és biztonságban" - idézte a megállapodás szövegét.

A spanyol kormányfő reményét fejezte ki, hogy az elismerés a tavaly kezdődött négyéves törvényhozási ciklus során meg fog valósulni.

Petr Fiala cseh kormányfő távozásakor sikeresnek nevezte az uniós csúcsot a Gázai övezet helyzetével kapcsolatos kiegyensúlyozott álláspont kialakítása miatt, és úgy fogalmazott: "számunkra kulcsfontosságú volt, hogy megnevezzük a konfliktus elindítóit, nevezetesen a Hamász terroristáit".

Álláspontja szerint Ukrajnának újjáépítésre és védelemre egyaránt fel kell tudnia használni az európai bankokban befagyasztott orosz vagyonból származó profitot.