Februárban 856 millió többlettel zárt a külkereskedelmi mérleg

Hírek2021. ápr. 8.MTI

Februárban az export euróban számított értéke 0,8, az importé 3,9 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A 856 millió euró havi exporttöbblet 255 millió euróval elmaradt a kiugróan magas tavaly februári értéktől - közölte csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva az export 9,3 százalékkal, az import 10,3 százalékkal emelkedett.

Magyarország havi exporttöbblete éppen tavaly februárban lépte át először az egymilliárd eurót és az akkori 1,111 milliárd eurós értéket egyedül tavaly szeptemberben múlta felül, amikor 1,147 milliárd euró volt miután fél évnyi csökkenés után először nőtt, mégpedig 6,2 százalékkal az export, az import viszont még nem érte el egy évvel korábbi szintjét.

Tavaly februárhoz képest az euróval szemben 6,14 százalékkal gyengült a forint, a dollárral szemben 4,27 százalékkal erősödött. Az export forintban számolt értéke 7,1 százalékkal, az importé 10,4 százalékkal haladta meg a tavaly februárit.

A februári export 9,593 milliárd eurót tett ki, az import értéke 8,738 milliárd euró volt. Tavaly szeptemberben októberben és novemberben az export értéke meghaladta a 10 milliárd eurót, azóta a februári adat a legmagasabb. Az import tavaly decemberben és idén januárban nem érte el a 8 milliárd eurót, azt megelőzően viszont három hónapig 9 milliárd euró felett volt.

A külkereskedelmi áruforgalom februári részletes adatait április 29-én közli második becslése alapján a KSH.