Februárban nőttek a termelői árak Németországban

Hírek2021. márc. 19.MTI

Februárban közel két éve a legnagyobb mértékben emelkedtek a termelőiárak Németországban a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis pénteki jelentése alapján

Februárban 1,9 százalékkal, 21 hónapja, 2019 májusa óta a legnagyobb mértékben nőttek a termelői árak Németországban az egy évvel korábbihoz képest az elemzők által várt 2,0 százalékos növekedés helyett. Januárban 0,9 százalékos volt a termelői árak éves növekedésének a mértéke.

Az éves áremelkedéshez leginkább az alapanyagok és félkész termékek árának 3,8 százalékos emelkedése járult hozzá. Ezen belül az újrahasznosított nyersanyagok ára 46,6 százalékkal emelkedett, az állati takarmányok ára 13,8 százalékkal. A tőkejavak ára 0,8 százalékkal emelkedett, a tartós fogyasztási cikkeké 1,4 százalékkal.

Az energiaárak 3,7 százalékkal emelkedtek elsősorban az elektromos energia árának 6,8 százalékos emelkedése miatt. Az energiaárak emelkedéséhez nagyban hozzájárult a szén-dioxid-árazás januári bevezetése. Energiaárak nélkül a termelőiárak 1,4 százalékkal emelkedtek februárban.

A nem tartós használati cikkek ára viszont 2,0 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, ezen belül 3,7 százalékkal csökkent az élelmiszerek ára.

Az előző havihoz képest a vártnak megfelelő 0,7 százalékkal nőttek a termelői árak februárban, míg januárban 1,4 százalék volt a havi áremelkedés mértéke. https://www.destatis.de/DE/Presse/Pressemitteilungen/2021/03/PD21_138_61241.html