Felemás adatok érkeztek az ipari termelésről

Hírek2024. jún. 13.Növekedés.hu

Áprilisban az ipari termelés volumene 6,4%-kal meghaladta az egy évvel korábbit, míg munkanaphatástól megtisztítva 2,4%-kal elmaradt attól - írja a KSH.

A jelentős eltérést a nyers adathoz képest az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal több munkanap volt, mint 2023 áprilisában.

A feldolgozóipari alágak többségében nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben az élelmiszer, ital, dohánytermék gyártásában.A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2024. márciusinál 0,7%-kal kisebb volt.

  • Az ipari export volumene 7,1%-kal nagyobb volt az egy évvel korábbinál.
  • A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 7,6%-kal nőtt, ugyanakkor a 13%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 9,8%-kal visszaesett.
  • Az ipar belföldi értékesítése 2,1, a feldolgozóiparé 6,4%-kal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest.
  • Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 6,5, a csekély súlyú bányászaté 37, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 2,4%-kal nőtt.
  • Az előző havi csökkenéssel szemben a gyógyszergyártás kibocsátása áprilisban 13,5%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest, mind a hazai, mind a külpiaci eladások bővülésének köszönhetően.