Féléves mélyponton a gazdasági hangulat az euróövezetben

Hírek2023. máj. 30.MTI

A vártál nagyobb mértékben, hat hónapja a legalacsonyabbra romlott májusban az euróövezet gazdasági hangulatindexe az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) keddi jelentése alapján. A feldolgozóiparban a hangulatindex két és fél éve a legalacsonyabbra esett vissza.

Az euróövezet gazdasági hangulatindexe (ESI - Economic Sentiment Indicator) májusban 96,5 pontra csökkent az előző havi felülvizsgált 99,0 pontról, alatta maradt a 98,9 pontos piaci várakozásoknak.

A mutató így hat hónapja, 2022 novembere óta a legalacsonyabb szintet érte el a kamatlábak gyors növekedése és a magas infláció miatt lassuló gazdasági növekedést tükrözve.

A feldolgozóiparban a várt mínusz 4,0 pont helyett mínusz 5,2 pontra, 2020 novembere óta, két és fél éve a legalacsonyabbra romlott a hangulatindex az áprilisi mínusz 2,8 pontról. A vállalatok termelési várakozásai romlottak, csakúgy, mint a teljes rendelésállomány jelenlegi szintjének értékelése. A késztermékből felhalmozott készleteket pedig egyre inkább túl nagynak, illetve a szükségesnél magasabbnak ítélték.

A szolgáltatóipari szektor hangulatindexe 7,0 pontra csökkent 9,9 pontról. A kiskereskedelemben mínusz 5,3 pontra romlott az ágazati mutató az előző havi mínusz 0,9 pontról, az építőiparban pedig 0,2 pontra 0,9 pontról.

A fogyasztói hangulatindex alig változott májusban, mínusz 17,4 pont lett az előző havi mínusz 17,5 pont után.

A fogyasztók inflációs várakozásai enyhültek, az index 2020 októbere óta a legalacsonyabbra, 12,2 pontra csökkent 15,0 pontról, kevésbé a várt 11,9 pontnál.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságai közül az ESI Spanyolországban 3,0 ponttal csökkent, Németországban 2,9 ponttal ment lejjebb, Olaszországban 2,3 pontot, Hollandiában 1,5 pontot adott le, Franciaországban viszont 1,5 ponttal javult.