Felfutó garanciavállalás - Sikeres évet zárt a Start Garancia Zrt.

Hírek2020. feb. 11.Növekedés.hu

A Start Garancia Zrt. 2019-ben az elmúlt 5 év legsikeresebb évét zárta, garanciaszerződéseinek állománya az év végére elérte a 8,1 milliárd forintot, 23%-kal meghaladva az egy évvel korábbit - mondta el a Növekedés.hu-nak Zoltán Csaba, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója.

A 2006-ban létrejött Start Garancia Zrt. a hazai mikro- kis és középvállalkozások külső forrásbevonását támogatja különböző garanciatermékeivel.  Tevékenységével a vállalkozások tőkéhez és vissza nem térítendő támogatáshoz történő hozzájutását, valamint a közbeszerzési eljárásokban való sikeres részvételét segíti. A hozzájuk forduló cégektől nem kérnek fedezetet, ami nagy segítség, hiszen ez sok esetben nem áll rendelkezésükre sem eszközállomány, sem ingatlan formájában.

A szervezet eddigi működése során több mint 36 milliárd forint értékben vállalt garanciát mintegy 600 ügyfele megbízásából.

A társaságnak jelenleg több mint 300 élő garanciaszerződése van.  2019-ben 100 új szerződést kötött 4 milliárd forint értékben, miközben 2,5 milliárd forint értékben szűntek meg a korábbi években megkötött szerződések. Csupán 50 millió forintnyi garanciabeváltás történt 2019-ben, ami az állomány mindössze 0,6%-a – tájékoztatott Zoltán Csaba.

A társaság portfoliójának felét az agrárfejlesztési garancia teszi ki, mely a Vidékfejlesztési Program keretében elnyert vissza nem térítendő támogatások 50%-os előlegének igénybevételéhez szükséges előleg visszafizetési garancia. A 2019 év végi szerződésállomány közel negyedét teszi ki a közbeszerzési garancia, mellyel a közbeszerzést elnyert vállalkozások tehetnek eleget biztosítéki kötelezettségeiknek. A pályázati garancia és a tőkegarancia 11, illetve 10%-os részesedéssel rendelkezik, míg a többi garanciatermék együttesen 7%-át teszi ki a portfoliónak.

A Start Garancia Zrt. vezérigazgatója a bizakodó a 2020-as évre vonatkozóan is. Szerződésállományuk további növekedésére számít, amit főként az agrárfejlesztési és közbeszerzési garanciától vár, ezekhez hozzájárulhat a tőkegarancia bővülése is. Elmondása szerint ebben az évben megkötheti a társaság az ezredik garanciaszerződését és az eddigi működésük során megkötött szerződéseik összértéke várhatóan eléri a 40 milliárd forintot.