Felmérés: Kevés a német cégek megrendelése, nem akarnak új munkaerőt felvenni

Hírek2024. aug. 30.MTI

Németországban csökkent a vállalatok foglalkoztatási hajlandósága augusztusban a müncheni egyetem ifo gazdaságkutató intézetének felmérése szerint.

Az ifo intézet (ifo Institut - Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) honlapján olvasható összefoglaló alapján a német vállalatok új munkavállalók felvételi terveit számszerűsítő mutató, az ifo "foglalkoztatási barométere" a júliusban jegyzett 95,3 pontról 94,8 pontra, 2021 februárja óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban.

A lanyha gazdasági teljesítmény a foglalkoztatás gyenge alakulásában is megmutatkozik.

A megrendelések hiánya lefékezi a munkaerő-felvételt a vállalatoknál - nyilatkozta Klaus Wohlrabe, az ifo felmérésekért felelős vezetője.

Az ifo felmérése szerint a német feldolgozóipar foglalkoztatási barométere az előző havi mínusz 10,1 pontról mínusz 13,9 pontra, 2020 szeptembere óta a legalacsonyabbra csökkent augusztusban, ami azt jelenti, hogy az új megrendelések hiánya miatt az iparban egyre több vállalat készül arra Németországban, hogy kevesebb munkaerővel kell beérnie a jövőben.

A foglalkoztatási barométer a német kereskedelemben mínusz 15,0 pontról mínusz 16,8 pontra, 2020 májusa óta a legalacsonyabbra esett augusztusban, azaz a német kereskedelemben is egyre nagyobb valószínűséggel döntenek elbocsátásokról.

A német szolgáltatóipari szektorban ugyanakkor kissé javult a helyzet: a foglalkoztatási barométer az előző havi 2,5 pontról 2,7 pontra emelkedett, a foglalkoztatási létszámnövekedés enyhén pozitív tendenciája némi gyorsulást mutatott augusztusban, a szerény növekedés hajtóerejét az ifo közleménye szerint az IT szektor és a turizmus adta.

A német építőiparban a súlyos válság ellenére is javult az indikátor augusztusban az előző havihoz képest.

Az ifo intézet németországi foglalkoztatási barométere mintegy 9500 vállalat részvételével végzett havi felmérésen alapul. A megkérdezett cégek a következő három hónapra vonatkozó foglalkoztatási terveikről számolnak be.