Felszabadítják a zárolt uniós pénzeket: Lengyelország hatalmas összeget kap az EU-tól

Hírek2024. feb. 23.MTI

Jövő héten döntés születik a Lengyelországnak járó, összesen 137 milliárd euró értékű uniós forrás lehívásának megkezdéséről - jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság (EB) elnöke pénteken Varsóban.

Donald Tusk lengyel és Alexander De Croo belga miniszterelnökkel közösen tartott sajtókonferenciáján Ursula von der Leyen közölte: a jövő héten két döntés is születik a Lengyelország számára jelenleg zárolt uniós forrásokról. Ennek nyomán 137 milliárd euróig terjedő összeget szabadítanak fel a helyreállítási és a kohéziós alapból.A mezőgazdaságról szólva von der Leyen emlékeztetett: a közös agrárpolitika keretében jelenleg 22 milliárd eurót irányoznak elő az ágazat lengyelországi támogatására. A helyreállítási eszközök első, 1,4 milliárd euró értékű részét pedig közvetlenül a lengyel gazdáknak szánják - jelentette be. Az európai bizottsági elnök méltatta a Tusk-kormánynak a "jogállamiság visszaállítását" célzó erőfeszítéseit, ezen belül az igazságügyi rendszert érintő cselekvési tervet, amelyet Adam Bodnar igazságügyi miniszter a minap Brüsszelben is bemutatott.

Donald Tusk kiemelte: a miniszterelnöki tisztségbe lépésétől kezdve az Európai Bizottság elnökével folytatott együttműködésének célja egyebek között

a lengyelországi jogállamiság és a demokratikus normák helyreállítása volt.

A folyósítandó eszközöket a varsói kormány arra is felhasználja majd, hogy "megoldja mindazt, ami ma feszültséget és szorongást okoz" - utalt Tusk a lengyelországi gazdatüntetésekre.

Az EB-elnök által említett első 1,5 milliárd eurót közvetlenül a mezőgazdasági kis- és középtermelőknek folyósítják - ígérte a kormányfő.

Von der Leyen - utalva arra, hogy a gazdák blokád alatt tartják a lengyel-ukrán határátkelőket - elmondta: az Európai Bizottság tekintettel van az ukrán gabonaimporttal összefüggő aggodalmakra, emiatt módosítják például az EU és Ukrajna közötti, a közúti fuvarozásról szóló megállapodást. Arra is rámutatott, hogy nőtt az Ukrajnából a Fekete-tengeren át irányuló export, ami tehermentesíti a szárazföldi határokat.

Az uniós helyreállítási terv Lengyelország esetében összesen 25,3 milliárd euró értékű vissza nem térítendő támogatást és 34,5 milliárd eurós kölcsön lehívását teszi lehetővé. A 2021-2027-es költségvetési keret kohéziós eszközeiből 76 milliárd euró jár Lengyelországnak. A források lehívását Brüsszel egyebek között a lengyelországi igazságügyi rendszer függetlenségéhez kötötte.

Az uniós szervek szerint az előző lengyel kormány nem teljesített minden feltételt a kifizetések megkezdéséhez.