Fenntartható közlekedés egész évben a Postánál

Hírek2021. szept. 22.Növekedés.hu

33 éve hívják fel a figyelmet a fenntartható városi közlekedésre Európa-szerte szeptember 22-én az európai autómentes napon. Az a 100 millió km, amit a Magyar Posta gépjárművei összesen megtesznek egy évben, nagy felelősséget ró a társaságra, hogy kivegye a részét a környezetbarát közlekedés feltételeinek kialakításában.

A Magyar Posta Zrt. környezet iránti felelősségének jelentős része a szállításból, a logisztikai feladatok ellátásából fakad. Ezért a beszerzéseknél kiemelt szempont a minél kevésbé környezetterhelő, biztonságos eszközök kiválasztása, az üzemeltetésben pedig a szervizelések, javítások megfelelő színvonalú elvégzése.

A Posta emellett rendszeresen képzi a gépkocsikat vezető munkatársakat, 2020-ban csaknem 2 000 hivatásos gépjárművezető vett részt az ECO vezetés képzésen, amely előtérbe helyezi a környezettudatos és a közlekedésbiztonságot támogató járművezetést.

2010-től folyamatosan tesztelik a postai szolgáltatásban használható elektromos hajtású két vagy több kerekű teherszállító és a postai kézbesítőknek is megfelelő munkavégzési komfortot biztosító motorkerékpárokat, segédmotorokat, a 3,5 tonna alatti tehergépjármű kategóriában gépkocsikat.

2013-ban a vállalat autóit műholdas járműkövető rendszerrel szerelték fel, elsősorban az optimálisabb járatszervezés és a hatékonyságnövelés érdekében. Ennek köszönhetően nemcsak a flotta működési és üzemanyag-költsége csökkent, hanem egyúttal a szállítással járó környezetterhelés is.

2018-tól a korábbi mechanikus meghajtású kerékpárok mellett megkezdődött az un. pedelec rendszerű elektromos rásegítésű kerékpárok üzembeállítása. Jelenleg ezekből 509 db-ot használnak a kézbesítők a napi munkavégzésükhöz.

2020-ban a Magyar Posta gépjárművei több mint 100 millió kilométert tettek meg.

A postai kézbesítők kerékpárral (hagyományos és elektromos meghajtású együtt) csaknem 20 millió kilométert tekertek. A gyalogos járásban kézbesítő postások pedig több mint 2 millió kilométer tettek meg, hogy kézbesítsék a leveleket.

A társaság 2021-ben további mintegy 1700 pedelec típusú elektromos meghajtású kerékpár beszerzéséről írt alá megállapodást.

Magyar Posta Zrt. fenntartható fejlődés iránti elkötelezettségét mutatja hogy a Nemzeti Energia és Klímaterv irányelveihez igazodva megfogalmazásra került 2019-ben Társaságunk új középtávú társasági klímapolitikai célkitűzése, amely szerint 2030-ra 18,1 százalékkal mérsékeljük a szén-dioxid kibocsátásunkat a 2017-es bázisévhez képest.