Fidesz: Az új Kata jó - DK: Alkotmánybírósághoz fordulunk

Hírek2022. júl. 12.MTI

A Fidesz és a KDNP a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) új szabályozása mellett érvelt, a DK, a Jobbik és a Momentum viszont a törvényjavaslat visszavonására szólította fel a kormányt az előterjesztés keddi országgyűlési vitájában.

Fidesz: az új kata megszünteti a visszaéléseket

Illés Boglárka, a Fidesz vezérszónoka elmondta: a katáról szóló törvényjavaslat célja, hogy olyan új szabályokat alakítson ki, amelyek megőrzik az adónem pozitív eredményeit, és biztosítják, hogy az továbbra is elsősorban az eredetileg megcélzott személyi kör számára legyen vonzó adózási alternatíva.

Emlékeztetett: a 2013-tól bevezetett kata elsősorban a lakosságnak értékesítő, jellemzően kisiparos tevékenységből élők számára készült, célja az volt, hogy kedvezőbb adókörnyezetet teremtsen a legkisebb vállalkozások, önfoglalkoztatók számára. Szerinte a bevezetés óta eltelt mintegy egy évtizedben az elfogadott módosítások azt eredményezték, hogy a kata a nagyobb bevétel elérésére képes, inkább kifizetőknek számlázó vállalkozások számára is elérhetővé vált, ami azonban számos problémát felvetett. 

Rámutatott: a beérkező adatok és a kamarai visszajelzések alapján egyes munkaadók katás jogviszonyba kényszerítették munkavállalóikat, ezzel az államkasszát, a munkavállalókat és a tisztességes adózókat is megkárosíthatták. Szerinte az új kata megszünteti ezeket a visszaéléseket.

A DK Alkotmánybírósághoz fordul

Varju László, a DK vezérszónoka arra szólította fel a kormányt, hogy vonja vissza a törvényjavaslatot. Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kabinet hatástanulmány és előzetes egyeztetés nélkül, "hasra ütve" nyújtotta be a törvényjavaslatot, és az új szabályokat már év közben bevezetné.

Közölte: a DK az ügyben az Alkotmánybírósághoz fordul, mert alaptörvény-ellenesnek tartja a szabályozást.

Úgy értékelt: a kormány a multikat védi, hiszen a katásokkal szemben a multik adóztatását nem támogatja, miközben a kisvállalkozókat megszorító intézkedéssel sújtja. Szerinte a kata módosítása a "brutális Orbán-csomag" része, és azért van rá szükség, mert a kormánynak "lóvét kell begyűjteni".

Felhívta a figyelmet a szabályozás elleni Kossuth téri tüntetésre és úgy vélte: ma sok kisvállalkozó teszi fel majd azt a kérdést magának, hogy ezek után dolgozzon feketén vagy "húzza le a rolót".