59. Közgazdász-vándorgyűlés: Fiskális politika a covid után, euróbevezetés, agrár-felsőoktatás és startup-inkubáció

Hírek2021. szept. 27.Növekedés.hu

Az 59. Közgazdász-vándorgyűlés két napjának élőben streamelt előadásai és a kerekasztal-beszélgetései mellett idén 22 tematikus szekció járta körbe a gazdaság aktualitásait. E szekciók panelbeszélgetései már elérhetők a konferencia honlapján.

Fiskális politika a koronavírus-járvány alatt és után - ez volt a témája az 59. Közgazdász-vándorgyűlés államháztartási szekciója panelbeszélgetésének, amelynek résztvevői Banai Péter Benő, a Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára, az MKT Államháztartási Szakosztályának elnöke; Baksay Gergely, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgató, az MKT Államháztartási Szakosztályának alelnöke, a Versenyképességi Szakosztály elnöke, az országos elnökség tagja; valamint Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője, az MKT országos elnökségének tagja voltak. A beszélgetés itt megtekinthető.

Nagyon komoly nemzetközi résztvevői körrel zajlott a konferencia európai uniós szekciójának kerekasztal-beszélgetése, ahol Michael Faulend, a Horvát Nemzeti Bank alelnöke; Marek Mora, a Cseh Nemzeti Bank alelnöke; Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke; Marta Kightley, a Lengyel Nemzeti Bank első alelnöke és Ľudovít Odor (Ódor Lajos), a Szlovák Nemzeti Bank alelnöke vitatták meg az euró bevezetésének és ezzel az önálló monetáris politika feladásának kérdéseit. A Monetary decisions in Central Europe – Euro today, tomorrow or after tomorrow? című, angol nyelvű panelbeszélgetés magyar felirattal várja az érdeklődőket. A szekció programja itt megtekinthető.

A zöld stratégia, zöld fonanszírozás kérdéskörét járta körül a fenntarthatósági szekció, többek között olyan előadókkal, mint Kandrács Csaba MNB-alelnök, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja; Kolozsi Pál Péter, az MNB igazgatója; Vízkeleti Sándor, az Amundi Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) elnöke, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnökségi tagja; valamint Végh Richárd, a Budapesti Értéktőzsde Zrt. vezérigazgatója, az MKT Fenntarthatósági Szakosztályának elnöke. A szekció itt megtekinthető.

Az agrár-szakképzés és -felsőoktatás megújításáról, valamint az uniós közös agrárpolitika és a vidékfejlesztés magyarországi kilátásairól szólt idén a konferencia mezőgazdasági és élelmiszer-ipari szekciója, amelynek keynote-ját Nagy István agrárminiszter tartotta, és amelynek előadói között ott volt Szinay Attila, az Agrárminisztérium szakképzésért felelős közigazgatási államtitkára; Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár; Viski József vidékfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkár; valamint Gyuricza Csaba, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem rektora.
A szekció két panelbeszélgetése itt megtekinthető.

Egy speciális területet, a pandémia következtében a nemzetközi kereskedelmi kockázatok alakulását járta kürül a konferencia nemzetközi gazdasági szekciója. A témában mind a négy érintett magyarországi piaci szereplő, az EXIM, az Atradius, az Euler Hermes és a Coface első számú vezetője is megszólalt. A beszélgetés itt megtekinthető.

A pandémia a startupok világát sem hagyta érintetlenül. E speciális vállalkozási kör igényeiről, a startup-inkubáció aktuális kérdéseiről beszélgetett az 59. Közgazdász-vándorgyűlés startup szekciójában Gulyás Tibor, az Informatikai és Technológiai Minisztérium innovációért felelős helyettes államtitkára; Faluvégi Balázs, a Magyar Fintech Szövetség elnöke, a Blueopes alapítója; Turcsán Tamás Péter, a Pozi.io alapítója, az MKT Startup Szakosztályának elnöke; valamint Bagó Péter, a Budapesti Corvinus Egyetem egyetemi adjunktusa, az MKT Startup Szakosztályának alelnöke. A beszélgetés itt megtekinthető.

A pandémia utáni időszak versenyképességi kihívásairól szólt a konferencia versenyképességi szekciója, olyan előadókkal, mint Baksay Gergely, az MNB közgazdasági elemzésekért és versenyképességért felelős ügyvezető igazgatója; Parragh Bianka, a Monetáris Tanács tagja, az MKT Fenntarthatósági, valamint Versenyképességi Szakosztályainak elnökségi tagja; Csath Magdolna egyetemi tanár, a Nemzeti Versenyképességi Tanács tagja; Lovászy László stratégiai kutatásokat támogató miniszteri biztos és Jánoskuti Levente, a McKinsey budapesti irodájának vezető partnere. 
A szekció bevezető előadása és az azt követő kerekasztal-beszélgetés itt megtekinthető.

A szigorú gazdasági kérdéseken túl persze további izgalmas kerekasztal-beszélgetések is gazdagították az idei programot. A műkincs-kereskedelem aktuális trendjeiről - és benne a koronavírus hatásairól - beszélgetett a kultúragazdasági szekcióban Bellák Gábor, a Magyar Nemzeti Galéria művészettörténésze; Spengler Katalin műgyűjtő, művészeti tanácsadó, a Tate Modern és a Pompidou Központ akvizíciós bizottságának tagja, a Magyar Nemzeti Bank műtárgyvásárlási tanácsadója; Törő István műgyűjtő, műkereskedő, a Virág Judit Galéria társtulajdonosa, ügyvezető igazgatója és Birinyi József népzenész, az MKT Kultúragazdasági Szakosztályának elnöke. A beszélgetés itt megtekinthető.

A tokiói olimpia eredményeit értékelték és már a 2024-es párizsi nyári olimpiai játékokról is beszélgettek az 59. Közgazdász-vándorgyűlés sportgazdasági szekciója kerekasztal-beszélgetésének résztvevői: Kulcsár Krisztián világ- és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke; Lőrincz Tamás olimpiai bajnok, világbajnok és négyszeres Európa-bajnok birkózó; Lőrincz Viktor olimpiai és világbajnoki ezüst- és kétszeres világbajnoki bronzérmes, Európa-bajnok birkózó és Olasz Anna világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, olimpiai 4. helyezett, a Debreceni Egyetem sportközgazdász mesterszakos hallgatója.  A beszélgetés itt megtekinthető.