Fix kamatozású, új vállalati hitelprogramot jelentett be az MFB

Hírek2019. okt. 18.MTI

A Magyar Fejlesztési Bank a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával finanszírozást biztosít olyan vállalkozásoknak  is, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe.

A hitelprogram nagy előnye a piacon található konstrukciókhoz képest, hogy a hitelösszeg maximum 35 százalékig ballon típusú forrást biztosít - közölte az bank.
Az MFB tájékoztatása szerint az életbe lépő módosítások lényege, hogy a bank versenyképességi hitelprogramja a tőke és a hitel konstrukció kombinálásával, a korábbinál lényegesen alacsonyabb minimum összegtől biztosít finanszírozást olyan vállalkozásoknak, amelyek kockázati tőkeprogramokat vesznek igénybe.

Az eddigi egymilliárd forintos minimum összegről ebben az esetben 100 millió forintra csökken a legalacsonyabb hitelösszeg, amelynek maximuma nem változik, továbbra is jelentős, 10 milliárd forint marad.

A hitelprogram olyan vállalkozások számára is elérhető, amelyek tőkefinanszírozást nem vesznek igénybe, itt egymilliárd forint az igényelhető minimális összeg.
 A fix kamatozás megtartása mellett futamidőtől és ügylettől függően a forint alapú hitel esetében évi 2,4-3,9 százalékos minimális alapkamattal, míg az euró alapú kölcsönnél évi 1,6-2,4 százalékos minimális alapkamattal számolhatnak a vállalkozások. A kamat végső mértéke függ az ügylet jellegétől, az ügyfél minősítésétől, a futamidőtől és a fedezetektől.

Az bank versenyképességi hitelprogram továbbra is széleskörűen felhasználható, a versenyképességet növelő hagyományos beruházási célok mellett tartós forgóeszköz-finanszírozásra és akvizícióra is fordítható. Utóbbi esetben kiemelt cél az egyre több cégnél jelentkező generációváltás problémáját megoldó felvásárlás finanszírozása is - hívta fel a figyelmet a fejlesztési bank.

A futamidő változatlanul maximum 15 év lehet. A hitelt mind az agrár, mind pedig az egyéb ágazatokban tevékenykedő cégek igényelhetik. A törlesztési lehetőségek továbbra is rugalmasak, minél inkább alkalmazkodva a cégek életciklusához, aktuális piaci helyzetéhez - áll a közleményben.
 A versenyképességi hitelprogram közvetlenül az MFB-nél igényelhető, a megújult feltételek és a részletes dokumentáció elérhető a www.mfb.hu oldalon.