A héten kiderül, mennyire kapott erőre az építőipar

Hírek2021. ápr. 11.MKB Elemzési Központ

Az építőipar januári teljesítménye már elérte a járvány előtti szintet.

A hazai építőipar friss adatait ismerhetjük meg jövő héten

2021 januárjában 11,0%-kal növekedett az építőipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az épület főcsoport volumene 10,0%-kal, az egyéb építményeké pedig 12,8%-kal múlta felül az egy évvel korábbi értéket.

Havi viszonylatban is erőteljes volt a növekedés: a KSH adatai szerint a szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján

az építőipar januári termelése 7,4%-os bővülést mutatott a 2020. decemberi értékéhez viszonyítva. Ezzel az építőipar szezonálisan korrigált volumenindexe elérte a járvány előtti szintet.

A 2021-es év februári építőipari adatait április 15-én, csütörtökön közli a KSH.

A javuló termelési adatok mellett további bizakodásra adhat okot az idén januárban megkötött új szerződések állományának növekedése. Az előző év azonos időszakához képest 8,0%-kal nőtt az új szerződéskötések volumene. Habár az épületek építésére kötött szerződéseké 32,2%-kal csökkent, ezt ellensúlyozni tudta az egyéb építmények építésére vonatkozó szerződések növekedése, mely az előző év januári alacsony bázis több mint négyszeresésre, 200 milliárd forint fölé emelkedett.

A 2021. január végi szerződésállomány értéke 11,5%-kal magasabb volt, mint 2020. január végén, így már harmadik hónapja figyelhető meg növekedés az egy évvel korábbi hóvégi szerződésállományhoz viszonyítva. 

Az idei évben a 2021-2027-es EU-s támogatási ciklus által támogatott projektek és a Gazdaságvédelmi Akcióterv beruházásai is megjelenhetnek a piacon. A lakásépítési és lakásfelújítási piacot az újra bevezetett 5%-os lakásáfa, a CSOK és az Otthonfelújítási program egyaránt élénkítheti a jövőben. A megnövekedett kereslet hatására viszont ismét előtérbe kerülhetnek a kapacitásproblémák az ágazatban.