Fontos információk derültek ki Magyarország energiaellátásáról

Hírek2023. jún. 29.MTI

Magyarország gázellátása szavatolt, már most több gáz van a tárolókban, mint a lakossági fogyasztás, az áramrendszer robusztus felépítésének köszönhetően megfelelő az ellátásbiztonság, így az ország energiaellátása biztosított - mondta az energiaügyi miniszter a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) közgyűlése közben tartott sajtótájékoztatón csütörtökön Esztergomban.

Lantos Csaba kiemelte, 5000 megawattnyi naperőmű termel ma Magyarországon. A napelemek és a paksi atomerőmű termelésével együtt vannak olyan negyedórák, amikor Magyarország teljesen karbonsemlegesen állítja elő az áramot.

Ösztönözni fogják, hogy minél inkább megújulókkal tudják kiváltani a hagyományos energiatermelést, és egyre inkább karbonsemlegessé tegyék az országot, mert a legfontosabb az ellátásbiztonság - mondta a miniszter.

A politikus a megfizethetőséget nevezte az energiaellátás másik sarkalatos pontjának, és hangsúlyozta, hogy a kormány háztartásokat segítő rezsivédelmi politikája eddig is működött, a lakosság háromnegyede a rezsivédett sávban fogyaszt, aminél olcsóbb áram és földgáz nincs Európában.

Lantos Csaba megjegyezte, arra törekednek, hogy a gazdasági szereplők és az önkormányzatok minél versenyképesebb áron tudjanak hozzájutni az energiához.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere, az MJVSZ elnöke elmondta, az önkormányzatok az energiamegtakarítást eredményező beruházásokon túl arra összpontosítanak, hogy minél több energiát tudjanak előállítani megújuló módon, illetve házon belül, saját forrásból.